Saját adatközpontot épít a Facebook

2010.01.25. 16:16
A népszerű közösségi oldal Facebook megtette azt a logikus lépést, ami a bérelt szerverek után következik a sikeres webes szolgáltatások életében: saját szerverfarmot épít. A választott helyszín egy oregoni kisváros, az építkezés még idén befejeződhet.

A Facebook illetékesei múlt héten indították be saját adatközpontjuk építését az oregoni Prineville-ben. „Költséghatékony és a céljainkat jól szolgáló létesítményt tervezünk” – fogalmazott blogjában Jonathan Heiliger alelnök. A Facebooknak ez lesz az első saját adatközpontja, eddig más szerverfarmoktól béreltek szervereket.

Az adatközpontot levegővel és porlasztott vízzel hűtik majd – ez utóbbit csak az idő 30-40 százalékában vetik be, amikor a kinti levegő hőmérséklete és páratartalma nem teszi lehetővé a léghűtést. Heiliger szerint a létesítményben termelődő hővel fogják fűteni az irodahelyiségeket, és az épület egy még szabadalom alatt levő áramellátási rendszert fog használni, ami a hagyományos rendszerhez képest 12 százalékkal csökkenti az áramfogyasztást. A beruházás költsége nagyjából 180 millió dollár, de a Facebook vezetői szerint ez még változhat.

Az 13600 négyzetméteres adatközpont – aminek természetesen saját Facebook-oldala van – a tervek szerint egy év alatt készül el, és 35 teljes munkaidejű  alkalmazott dolgozik majd benne. A munkahelyeket 2010 harmadik negyedévében hirdetik meg, elvileg ekkor már szerkezetkész lesz az épület – azt már most elárulták, hogy a dolgozók a helyi átlagfizetések másfélszeresére számíthatnak. A 35 emberen felül legalább kétszázat alkalmaz majd a Facebook az építkezésen.

Hogy milyen szerverek és mennyi kap majd helyet a létesítményben, azt egyelőre a Facebook nem árulta el. De szinte biztos, hogy a szerverek száma tízezres nagyságrendű: ősszel a datacenterknowledge.com utánajárt, hogy a Facebook körülbelül harmincezer szervert használ, de ez a szám valószínűleg azóta még nőtt.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM