Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Saját adatközpontot épít a Facebook

2010.01.25. 16:16
A népszerű közösségi oldal Facebook megtette azt a logikus lépést, ami a bérelt szerverek után következik a sikeres webes szolgáltatások életében: saját szerverfarmot épít. A választott helyszín egy oregoni kisváros, az építkezés még idén befejeződhet.

A Facebook illetékesei múlt héten indították be saját adatközpontjuk építését az oregoni Prineville-ben. „Költséghatékony és a céljainkat jól szolgáló létesítményt tervezünk” – fogalmazott blogjában Jonathan Heiliger alelnök. A Facebooknak ez lesz az első saját adatközpontja, eddig más szerverfarmoktól béreltek szervereket.

Az adatközpontot levegővel és porlasztott vízzel hűtik majd – ez utóbbit csak az idő 30-40 százalékában vetik be, amikor a kinti levegő hőmérséklete és páratartalma nem teszi lehetővé a léghűtést. Heiliger szerint a létesítményben termelődő hővel fogják fűteni az irodahelyiségeket, és az épület egy még szabadalom alatt levő áramellátási rendszert fog használni, ami a hagyományos rendszerhez képest 12 százalékkal csökkenti az áramfogyasztást. A beruházás költsége nagyjából 180 millió dollár, de a Facebook vezetői szerint ez még változhat.

Az 13600 négyzetméteres adatközpont – aminek természetesen saját Facebook-oldala van – a tervek szerint egy év alatt készül el, és 35 teljes munkaidejű  alkalmazott dolgozik majd benne. A munkahelyeket 2010 harmadik negyedévében hirdetik meg, elvileg ekkor már szerkezetkész lesz az épület – azt már most elárulták, hogy a dolgozók a helyi átlagfizetések másfélszeresére számíthatnak. A 35 emberen felül legalább kétszázat alkalmaz majd a Facebook az építkezésen.

Hogy milyen szerverek és mennyi kap majd helyet a létesítményben, azt egyelőre a Facebook nem árulta el. De szinte biztos, hogy a szerverek száma tízezres nagyságrendű: ősszel a datacenterknowledge.com utánajárt, hogy a Facebook körülbelül harmincezer szervert használ, de ez a szám valószínűleg azóta még nőtt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?