Zsófia
17 °C
21 °C

Önerőből is nyereséges az AMD

2010.04.16. 15:48
A csiptervező vállalat már nem konszolidálja veszteséges félvezetőgyártó leányának számait, így is nyereséges negyedévet könyvelhetett el.

Az Intel-vigaszdíjnak köszönhetően pozitív mérleggel zárult tavalyi negyedik negyedév után az idei első trimeszterben már önerőből is nyereséges volt az Advanced Micro Devices (AMD). A kaliforniai központú csiptervező vállalat a pc-piac élénkülésének köszönheti a biztató pénzügyi mutatókat.

A március 27-én zárult negyedévben az árbevétel 1,57 milliárd dollár volt, 34 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A nettó eredmény a bázis 416 millió dolláros mínusza után 257 millió dolláron állapodott meg. A bruttó nyereséghányad, azaz a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel, szekvenciálisan 45 százalékról 47 százalékra nőtt. E negyedév mérlegében már nem szerepeltek a tavaly leválasztott félvezetőgyártó leányvállalat, a GlobalFoundries számai.

A processzortervező üzletág forgalma a negyedik negyedévhez képest 5 százalékkal csökkent, de az egy évvel korábbi mutatóhoz képest 23 százalékot javult. A szekvenciális forgalomcsökkenést részben ellensúlyozta a chipek magasabb átlagára. A részleg 146 millió dollár üzemi eredményt ért el. A grafikus processzorokért felelős divízió 2009 első negyedévéhez képest 88 százalékkal növelte árbevételét, és 47 millió dolláros üzemi nyereséggel zárta a trimesztert.

Dirk Meyer, a cég vezérigazgatója a jelentés közzétételekor elmondta: a szerverpiac „egészséges”, és reményeik szerint ez így marad az év fennmaradó részében is. A vállalati pc-piacra vonatkozóan azonban a vezérigazgató nem bocsátkozott jóslatokba. A jelenlegi, második negyedévre az AMD a szezonalitásnak megfelelő forgalomcsökkenést vár.