Andrea, Ilma
4 °C
12 °C

Milliárdos felvásárlás a szoftveriparban

2010.05.13. 15:57
Az üzleti szoftverek világának egyik óriása, a vállalati döntésirányító rendszerek területének piacvezetője, a német SAP bejelentette, hogy 5,8 milliárd dollárért felvásárolja a kaliforniai Sybase szoftverfejlesztő céget.

A Sybase adatbáziskezelő és vállalatirányító rendszerekkel foglalkozik, az utóbbi években pedig jelentős sikereket ért el az üzleti szoftverek mobilos kiegészítő rendszereinek területén is – ami éppen egy olyan szegmens, ahol az SAP-nek nem megy túl jól az üzlet, és egyre fontosabb lesz, hogy a vállalati rendszerek okostelefonokról is biztonságosan elérhetők legyenek.

A SAP legutóbbi nagy felvésérlása 2008-ban történt, akkor a francia Business Objects céget vették meg 6,8 milliárdért. Az üzleti szoftverek piacának másik legnagyobb szereplője, az amerikai Oracle viszont hat év alatt óta összesen 40 milliárd dollárt költött cégfelvásárlásokra, ezzel az addig elsősorban adatbáziskezelőkkel foglalkozó cég több területen is az SAP erős konkurenciájává vált. A Sybase megvásárlásával az SAP ellentámadásba lendül, egy cspásra 2-3 százalékponttal növelve a részesedést az adatbázisszoftverek piacán.

Az üzletre még rá kell bólintania a versenyhivatalnak, az összeolvadás előreláthatólag a harmadik negyedévben jön létre. Az SAP ajánlata egyébként igen nagyvonalú volt: 65 dollárt kínáltak a Sybase minden egyes részvényéért, miközben azoknak az árfolyama 15 éve nem lépte túl az 50 dolláros határt. Egészen az üzlet bejelentéséig, akkor ugyanis azonnal 35 százalékot ugrott az árfolyam, a tőzsdezárás utáni kereskedés alatt pedig újabb 15 százalékot, 64 dolláron zárva a napot.