Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-5 °C
2 °C

Viszik a kínai utasszállító repülőt, mint a cukrot

2010.11.16. 12:23
A kínai állami repülőgépgyártó vállalat, a COMAC összesen 100 repülőgépre szóló megrendeléseket jelentett be a zsuhaji repülőgép-kiállításon. A megrendelés tárgya az a 150 üléses, C919 névre keresztelt típus, amely a Boeing 737, illetve az Airbus 320-nak jelenthet konkurenciát.

Kína újabb lépést tett afelé, hogy komoly piaci szereplővé váljon a repülőgépgyártó-piacon. Két évvel azután, hogy a COMAC nyilvánosságra hozta első nagyobb, kereskedelmi társaságoknak szánt utasszállítójának terveit, négy kínai légitársaság, valamint a General Electric (GE) repülőgéplízingre szakosodott ága összesen 100 utasszállítót rendelt a C919 típusból. A repülőgép motorjait is a GE szállítja a francia Safrannal együttműködésben.

Hkg4281870

Az első próbarepülés 2014-ben, míg a kereskedelmi forgalomba szánt példányok leszállítása 2016-ban történhet meg. A társaság nem hozta nyilvánosságra az üzletek összértékét, piaci elemzők azonban úgy nyilatkoztak, egy hasonló szerződés végösszege az amerikai, illetve európai konkurenseknél elérné a 7 milliárd dollárt.

Az új típus sikere nagyban függ attól, hogy a nemzetközi közösség bizalmába fogadja-e a kínai repülőgépeket. A most aláírt szerződés a legnagyobb előrelépés a C919 történetében azóta, hogy bemutatták a típus terveit. A GE közreműködése még az amerikai Szövetségi Repülésügyi Hatóságot (FAA) is meggyőzheti, hogy típusengedélyt adjon a COMAC gyártmányának. A legtöbb nemzetközi légitársaság vélhetően megvárja megrendeléseivel az első tapasztalatokat a repülőgép üzemszerű működéséről.

Hkg4281886

A C919 a keskeny testű repülőgépek piacán kíván helytállni, amelyen a Boeing becslései szerint az elkövetkezendő 20 évben több mint 21 ezer repülőt adhatnak el 1,7 ezer milliárd dollár értékben. Az amerikai vállalat szerint Kínában a repülőgépek száma ezalatt megháromszorozódhat, és ezzel az Egyesült Államok után a világ második legnagyobb felvevőpiacává válhat. A Boeing úgy számol, összesen 480 milliárd dollárért, 4330 új repülőgépet adhatnak el Kínában a következő húsz évben. A Goldman Sachs számításai szerint a kínai utasszám 2022-re elérheti az 1 milliárd főt.  • Vennék
  • Bankszámla