Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

Bill Gates szabadul a Microsoft-részvényeitől

2011.02.11. 13:41
Bill Gates, a Microsoft alapítója, néhány évvel ezelőtti visszavonulásáig első számú vezetője, és a cégben levő tulajdonrésze miattt a világ egyik leggazdagabb embere folyamatosan szabadul meg a saját cége részvényeitől.

Február első hetében két adagban 5-5 millió részvényét adta el a tőzsdén, összesen 275 millió dollár értékben, ezzel az elmúlt 12 hónapban eladott részvényei elérték a 90 milliót, az értékük (mai áron számolva) megközelíti a 2,5 milliárd dollárt.

Gates résztulajdona így a Microsoftban már csak 7 százalék (ez bő 16 milliárd dollárt jelent, ami a teljes vagyonának nagyjából a harmada), de ezzel is a legnagyobb az egyéni részvénytulajdonosok között. A második legnagyobb résztulaj egyébként a jelenlegi vezérigazgató, Steve Ballmer.

Gates a részvényeladásokból befolyó pénzt egyrészt alapítványán keresztül jótékony célokra és orvosi kutatásokra fordítja (csak a malária elleni védőoltás kifejlesztésébe milliárdokat ölt eddig), másrészt kisebb-nagyobb cégekbe fekteti. Gatesé például Latin-Amerika második legnagyobb sör- és üdítőitalgyártójának, a mexikói FEMSA-nak egy része, illetve a Four Seasons luxushotellánc 42 százaléka, de tulajdonos a kanadai állami vasútban, és Amerika legnagyobb hajógyárában is.

Piaci elemzők szerint ez a folyamat nem feltétlenül azt jelenti, hogy Gates nem bízik a Microsoftban, inkább azt, hogy megfontolt befektetőként igyekszik a pénzét minél több iparágban szétszórva látni, biztonságban az egy-egy szertort súlyosan érintő válságoktól, mint például a dotkomlufi kipukkadása a kétezres évek elején. Ezzel együtt az elmúlt években nem volt különösebben jó üzlet Microsoft-részvényekben pénzt tartani: az elmúlt öt évben egy Microsoft-részvénybe befektetett dollár mindössze évi 2,7 cent hasznot hozott. Ugyanez a befektetés Apple-részvényben 38,8, Oracle-ben 30, IBM-ben 17,3, Google-papírban pedig 11,1 százalék hasznot hozott volna.