Így foglalják el az oroszok az internetet

2011.04.12. 13:55
Facebook, Zynga, Groupon – mi a közös a három cégben? 2010-2011 legmenőbb webkettes vállalkozásai, pár év alatt a nulláról futottak fel több milliárd dollárra értékelt üzletté, tőzsdei bevezetés helyett a privát befektetőket választották, amikor pénzre volt szükségük. És mindhárom legnagyobb befektetője és egyben résztulajdonosa egy rejtélyes orosz cég, a Digital Sky Technologies.

Warren Buffett 2.0

A Digital Skyt rövid (2005-ben alakult, a nemzetközi piacra 2009-ben lépett ki), de annál látványosabb pályafutása miatt sokan az új Berkshire Hathawaynek, a cég alapítóját, és arcát, Jurij Milnert pedig 21. század Warren Buffett-jének kiáltották ki. Tőzsdei legendákban nem járatosak számára: ez olyan, mintha egy kezdő zeneszerzőt Beethovenhez hasonlítanának.

Juri Milner
Juri Milner

Milner elképesztő érzékkel találja meg azokat az online cégeket, amelyekben a világ csak jóval később látja meg a potenciált. A DST általában kiugróan magas árat fizet a cégben való részesedésért, igazgatótanácsi pozíciót nem kér, félelmetesen gyors, hatékony és agresszív, egy-egy százmilliós befektetést Milner képes egy hét alatt lezavarni. És – eddig legalábbis – rendszeresen bejönnek a tippjei.

A Facebookban 2009 májusában 200 millióért olyan áron vett a DST 2 százalékos részesedést, ami a cég értékét az akkor őrültségnek tűnő 10 milliárdra tette. Két év sem kellett hozzá, hogy a befektetés ennek a hatszorosát érje, ráadásul azóta az alkalmazottak részvényopcióinak felvásárlásával a cég a tulajdonrészét 10 százalék fölé emelte (ezt a megoldást, a hivatalos befektetés után az alkalmazottak részesedéseinek összevásárlását azóta DST-stílusú üzletnek nevezik befektetői körökben).

A Farmville-t készítő Zynga fejlesztőstúdióba 180 milliót tettek az oroszok két éve, a cég értéke azóta a sokszorosára, 9 milliárdra emelkedett. A közösségi vásárlás sztárjában, a Grouponban 135 millióért szereztek 10 százalékos tulajdonrészt tavaly tavasszal, a céget ma 15 milliárdra értékeli a tőzsde. Legutóbb a Spotify online zeneszolgáltatóba pumpáltak 100 milliót. Úgy tűnik, az eredetileg elméleti fizikus végzettségű Milner nem tud mellélőni.

Mielőtt a Digital Sky belefogott volna az angol nyelvű internet meghódításába, a hazai pályát tarolta le. Becslések szerint ma az orosz nyelvű interneten az oldalletöltések 70-75 százaléka a DST tulajdonában levő oldalakon történik. Milner nagyon egyszerűen hódította meg az orosz netet a DST elődjének számító, 1999-ben alapított cégével, a NetBridge-dzsel: megfigyelte, mik a menő oldalak és online szolgáltatások Amerikában, aztán szemérmetlenül lemásolta azokat (illetve megvette azokat az orosz megfelelőiket, amelyek a legügyesebben másoltak), és annyi pénzt tolt beléjük, amivel a konkurencia nem tudott lépést tartani. Így született többek között a molotok.ru (az orosz Ebay), a vkontakte.ru (az orosz Facebook), a mail.ru (az orosz Gmail), az osmp.ru (az orosz Paypal).

Oroszország legkeményebb embere

Lehetne azonban Milner akármekkora látnok, ha nem lenne mögötte pénz, hatalom és a legfelsőbb körök támogatása, ami nélkül Oroszországban ilyen nagyságrendben nemigen lehet babérokat aratni. A Digital Sky és Milner mögé mindezt a cég legnagyobb résztulajdonosa, az üzbég származású milliárdos, Alisher Usmanov adja, akit a közvélemény leginkább arról ismer, hogy a londoni sztárfociklub, az Arsenal egyik legnagyobb résztulajdonosa. A csapat drukkerei a Star Wars intergalaktikus gengsztervezére után Jabbának becézik, a nemzetközi sajtóban pedig „Oroszország legkeményebb embere” az állandó jelzője, ami az orosz oligarchák világát nagyon távolról ismerve is eléggé tiszteletparancsoló.

Usmanov a Forbes listája szerint jelenleg a világ 35. leggazdagabb embere, 17,7 milliárd dollárra rúgó vagyonát az orosz bánya- és acélipar kreatív privatizációjával alapozta meg a nyolcvanas-kilencvenes években, később beszállt a telekommunikációs és médiabizniszbe a MegaFon mobilszolgálató, a Kommerszant című napilap, a gazeta.ru hírportál, és számos orosz tévéadó felvásárlásával. Híresen jó kapcsolatokat ápol Putyinnal és Medvegyevvel, bizalmi pozícióját jelzi, hogy a Gazprom Invest Holding cég vezetőjeként ő felügyeli az orosz állami olajcég legérzékenyebb és legbonyolultabb pénzügyi tranzakcióit.

Dimitrij Medvegyev és Alisher Usmanov
Dimitrij Medvegyev és Alisher Usmanov

Állítólag szoros kötelék fűzi a KGB-hez és a szervezett alvilághoz is. Az állítólag itt nem csak ellenőrizetlen pletykákat jelent, hanem többek között Craig Murray volt üzbegisztáni brit nagykövetet, aki szerint Usmanov a legsúlyosabb maffiózók egyike a volt Szovjetunió területén. Murray azt állítja, Usmanov Putyin megbízásából a független orosz média elhallgattatásán dolgozik lapok és kiadók felvásárlásával.

Szó se róla, Usmanovnak vannak kétes ügyek a múltjában, és több utána szaglászó oknyomozó újságírót ért már rejtélyes baleset az elmúlt években. A nyolcvanas évek nagy részét például egy zavaros zsarolási ügy miatt egy üzbég börtönben töltötte, a MegaFon felvásárlásakor pedig nagy port vert fel az az epizód, amikor a cég egyik, az üzlet ellen érvelő résztulajdonosa, Leonid Rozhetskin pert indított ellene, azt állítva, hogy életveszélyesen megfenyegették. Néhány hét múlva Rozhetskin eltűnt egy észtországi nyaraláson, csak egy vérfolt maradt utána a Porschéjában. A felvásárlást ellenző hangok elhallgattak, a cég Usmanové lett.

Az oroszok már a spájzban vannak

Érdekes módon a Milner és Usmanov nevével fémjelzett cég (a harmadik nagy tulajdonos a kínai internetes óriás Tencent) agresszív terjeszkedése nem nagyon kelt ellenérzéseket Amerikában. Egyedül az ICQ felvásárlásakor merült fel a nemzetbiztonsági szervek felől, hogy potenciális kockázatot jelenthet, ha a csevegőprogram szerverei orosz kézbe kerülnek. Az, hogy a legfelsőbb orosz kormánykörökhöz kötődő Digital Sky szép csendben az amerikai kormány által is szorgalmasan használt Facebook legnagyobb külső résztulajdonosa lett, csak néhány techblogban váltott ki „egyenesen a KGB-nek adjuk meg a személyes adatainkat!” típusú kirohanásokat.

És a DST csak most kezd belejönni a dologba, nemrég bejelentették, hogy további egymilliárd dollárjuk áll készen, hogy újabb induló webes cégekbe fektessék, és több mint ötven ilyen céget figyelnek közelről, hogy amikor elérkezik a megfelelő pillanat, olyan ajánlatot tehessenek, amit nem lehet visszautasítani.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM