Brazíliában terjeszkedik a Foxconn

2011.04.13. 15:26

A tajvani Foxconn a világ legnagyobb elektronikai eszközöket összeszerelő cége, egymillió munkást foglalkoztat kínai gyáraiban, ahol többek között a Sonynak, az Apple-nek és a Nokiának gyártanak számítógépeket, mobil eszközöket és szórakoztató elektronikai berendezéseket.

A cég legnagyobb, 400 ezer alkalmazottat foglalkoztató gyárát, ami a Hongkonghoz közeli Shenzen városában van (400 ezer munkás dolgozik itt), a közeljövőben átalakítja mérnöki munkákat végző tervezőközponttá, és az összeszerelést végző üzemeit áttelepíti Knía nyugati réstére, ahol olcsóbb a munkaerő, illetve Brazíliába.

A Foxconn vezérkara Dilma Rousseff brazil elnökkel egy 5-6 év alatt 12 milliárd dolláros befektetéssel járó együttműködési tervben állapodott meg, aminek keretében elektronikai összeszerelő üzemeket épít Brazíliában. A cég idén 400 ezerrel akarja növelni az alkalmazottainak létszámát, az átalakuló shenzeni központból pedig 200 ezer munkást költöztet át nyugat-kínai gyárakba.

A brazil gazdaság jelenleg a világ nyolcadik legnagyobbja, és nagyot lendíthet rajta egy ilyen, százezres nagyságrendű új munkahelyet teremtő, és a hitech ipart az országba behozó vállalkozás.

A Foxconnak az elmúlt években sok problémája akadt a dolgozóival, illetve a szakszervezetekkel. Megvádolták azzal, hogy gyerekmunkásokat alkalmaz, hogy nem biztosít kellő védőfelszerelést a mérgező anyagokkal dolgozó munkásoknak, és hogy embertelen körülmények között dolgoztatja az alkalmazottait. Az elmúlt évben 13 Foxconn-alkalmazott lett öngyilkos a gyárakban, miközben a cég átlagosan 70 százalékkal emelte a béreket, hogy megtartsa a munkásait.  • Tippek
  • Bankszámla