Tízmilliárd dolláros részvénycsomaggal kezdhet a Facebook a tőzsdén

2011.11.29. 10:27
Lapértesülések szerint a közösségi oldal 2012 első felében tőzsdére megy. A piaci értéke 100 milliárd dollár felett indulhat. Ma már nem az a kérdés, hogy a Facebook megjelenik-e a tőzsdén, hanem az, hogy mikor – állította tegnap a közösségi oldal terveit ismerő anonim forrásokra hivatkozva több gazdasági lap.

A Wall Street Journal úgy tudja, hogy 2012 áprilisa és júniusa között lesz majd az első kibocsátás (IPO), de döntés az időpontról még nem született. A cég 10 milliárd dollár értékű részvénycsomagot tervez piacra dobni, ami a társaság piaci értékét több mint 100 milliárd dollárra taksálná.

Amennyiben a lap értesülései megalapozottak, a Facebooké lesz a technológiai vállalatok mezőnyében a leggrandiózusabb tőzsdei bevezetés. Ennél nagyobb értékű csomagot a világon összesen 13 társaság ajánlott fel az első nyilvános kibocsátás során, és ezek közül csak három volt amerikai: a Visa (19,7 milliárd), a General Motors (18,1 milliárd) és az AT&T Wireless Services (10,6 milliárd). Az internetes vállalatok között a legnagyobb IPO a Google 2004-es tőzsdei megjelenése volt: az 1,9 milliárd dollár értékű nyitócsomag alapján a keresőcég piaci értéke 23 milliárd dollár volt.

Négymilliárdos bevétel

Mark Zuckerberg alapító-vezérigazgató korábban világossá tette, hogy nem erőlteti a Facebook tőzsdei megjelenését, és a vállalat valóban jóval hosszabb ideig maradt magánkézben, mint azt az elemzők várták. A tőzsdei bevezetés gondolatával a cégek jellemzően a 100 millió dolláros éves árbevétel elérését követően kezdenek el foglalkozni, a 800 millió regisztrált és ebből 500 millió napi szinten aktív felhasználót számláló Facebook azonban jövőre négymilliárd dollárt meghaladó forgalomnál léphet.

A társaságnak az egyesült államokbeli tőzsdei szabályozás szerint jövőre amúgy is nyilvánosságra kellene hoznia pénzügyi jelentéseit, mert év végéig a részvényeseinek száma meghaladja majd az ötszázat, ilyen tulajdonosi számnál pedig ez előírás. Az első publikus éves jelentés közzétételére jövő áprilisban ugyan nyilvános részvénykibocsátás nélkül is lehetőség lenne, de ezzel a társaság úgy mondana le a kibocsátással megvalósítható tőkeemelés lehetőségéről, hogy közben a nyilvános részvénytársaságokra vonatkozó kötelezettségeket teljesítenie kellene. A Wall Street Journal forrásai szerint ez is az IPO-t támasztja alá.

A Facebookot a 100 milliárd dollárt meghaladó kapitalizáció olyan nagy múltú mamutvállalatok táborába repítené, mint az Intel, a Cisco vagy éppen a PepsiCo. A cég nem kommentálta a tőzsdei bevezetéséről szóló híradásokat.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM