Fülöp, Evelin
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Sereghajtó lehet a Windows 8-as tablet

2012.05.04. 10:14

Az NPD Displaysearch amerikai piackutató szerint még csak most várható az áttörés az Apple iPad által újra feltalált táblagépek piacán. A vállalat szerint 2016-ban több tabletet fognak vásárolni, mint notebookot, de legújabb előrejelzésük szerint 2013-ban is 184,2 millió tabletet vásárolhatnak a korábban becsült 168,9 millió helyett.

Richard Shim, a cég elemzője kiemelte: eddig a tabletpiac meghatározó gyártója a kategóriát megteremtő Apple volt, a lassan megjelenő konkurens termékek pedig jellemzően az iPadet próbálták utánozni. A jövőben azonban színesebb kínálatra számíthatunk, ahogy a piac beérik, és a szereplők elkezdik kiismerni a felhasználók igényeit. Arra számítanak, hogy a piac alapvetően át fog alakulni, és ezzel kibővül a fogyasztók választási lehetősége. A kísérletezésre egy mai példa az Amazon Kindle Fire-re, ami a Gillette-modellt vezette be a szegmensbe: olcsón adják a terméket, és a kiegészítőkből fölözik le a hasznot.

A tabletforgalom alakulása (ezer darab) a fejlődő és fejlett piacok megoszlásában
A tabletforgalom alakulása (ezer darab) a fejlődő és fejlett piacok megoszlásában

Az NPD azt várja, hogy a globális piac forgalma a tavalyi 81,6 millió darabról 2017-re 424,9 millió darabra nő. Az előrejelzés szerint a termékkategóriában három nagy (illetve két nagy és egy kisebb) operációs rendszer lesz versenyben: az iOS, az Android és a Windows RT, a Windows 8 ARM-kiadása. Az Apple platformja ma domináns, de az évek múlásával fokozatosan veszít majd a befolyásából – jelenlegi 72 százalék fölötti piaci részesedése 2017-re 51 százalék körüli szintre apadhat –, de változatlanul megőrzi első helyét. A Google Androidja ezzel párhuzamosan terjed, és 22,5 százalékról 40 százalék fölé nő az elterjedtsége, míg a harmadik Windows RT 1,5 százalékról 7,5 százalékra javítja pozícióját 2017-re.

A Microsoft platformjára épülő tabletekből jövőre 4 millió, 2014-ben pedig 11,6 millió darab fogy majd – jósolja a piackutató. A Windows RT-s készülékek esetében vannak bizonytalansági tényezők, és termékbejelentések híján konzervatív, a rosszabb esettel számoló forgatókönyvvel kalkuláltak. Ettől függetlenül úgy vélik, az elkövetkező két évben biztos nem lesz átütő siker a platform. Az Apple ma egy negyedév alatt több iPadet ad el, mint amit a Microsoft partnereitől a 2014-es év egészére várnak.