Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A befektetők a Yahoo-vezér fejét követelik

2012.05.05. 22:39
Dagad a Yahoo körüli diplomabotrány, egyre valószínűbb, hogy az elnök-vezérigazgatónak, Scott Thompsonnak távoznia kell majd a vállalat éléről. A cég több részvényese is Thompson lemondását követeli, és a vállalat legutóbbi közleményével nem nyugtatta meg a befektetőket, inkább csak olajat öntött a tűzre.

Az ügy csütörtökön pattant ki, amikor a cég közleményben erősítette meg legnagyobb külső részvényese, Dan Loeb gyanúját, és beismerte, hogy Scott Thompsonnak nincs informatikus végzettsége. Thompson korábban azt állította, hogy a bostoni Stonehill College-en szerzett bachelor's degree fokozatot (nagyjából a főiskolai diplomának felel meg) 1979-ben, de ott csak évekkel később indult el az informatikusképzés. Thompson valójában számvitelből szerezte papírját, mégis azt állította, hogy végzett informatikus, és minden hivatalos dokumantumon is ezt tüntette fel.

Mivel ez a részvényeseknek érthető módon nem tetszett, a Yahoo pénteken újabb közleményt adott ki, egyrészt méltatva Thompson érdemeit, aki korábban már bizonyított több netes cég élén (a CEO a PayPaltől ment a Yahoo-hoz), másrészt „nem szándékos hibának” nevezve a hamisítást.

Loeb kemény hangon reagált az újabb közleményre, a részvényesek megsértésének és az arrogancia csúcsának nevezve azt. A befektető szerint Thompsonnak távoznia kell a sunnyvale-i vállalattól. „Más cégeknél kevesebbért is eltüntettek már CEO-kat” – fogalmazott. Loeb egyébként a cég részvényeinek 8,1 százalékát birtokolja, és dühét valószínűleg az is táplálja, hogy a Yahoo nem teljesített valami jól az utóbbi hónapokban, amióta Thompson vezeti.

A botrányban érintett egy másik Yahoo-főnök, az igazgatótanács egyik tagja, Patti Hart is. Hart vezette azt a bizottságot, amelyik a jelöltek közül CEO-nak választotta Thompsont, de mint kiderült, a nő sem mondott igazat a végzettségéről. Hart ugyanis azt állította, hogy az Illinois State University marketing és közgazdaság szakán szerzett bachelor's degree fokozatot, azonban most kiderült, hogy üzleti adminisztráció szakon végzett.

A fejlemények egy másik Yahoo-befektető, Eric Jackson haragját is kivívták. Jackson egy pénteki interjúban közölte: Thompsonnak mennie kell. „Nem tudom, mostantól hogy vehetné komolyan a Yahoo bármelyik mérnöke ezt a fickót” – fogalmazott Jackson, hozzátéve, hogy Hartnak szintén távoznia kellene a vállalattól. A befektető egyetértett Loeb indítványával, miszerint kezdjék el keresni az igazgatótanács lehetséges új tagjait.

Az ügyben megszólalt Lee Altschuler, a Szilícium-völgy korábbi főügyésze is. Altschuler szerint a szakhivatalok szempontjából elfogadható védekezés, hogy nem szándékos hiba történt, ezért nem valószínű, hogy hamisítás miatt hivatalból eljárás indulna Thompson ellen. Ugyanakkor nem kizárt, hogy ha a helyzet tovább mérgesedik, a részvényesek perelni fognak.