16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Korrupt webshopokat zárattak be Kínában

2012.05.05. 17:44

Kilenc online kiskereskedő üzletét záratták be vesztegetés miatt Kína legnagyobb internetes kereskedelmi portálján, a Taobao.com-on – adta hírül a tulajdonos közleményére hivatkozva a kínai média szombaton. Az Alibaba Group vizsgálata szerint bebizonyosodott, hogy az eladók lefizették a Taobao alkalmazottait, és ezáltal jogosulatlan előnyökhöz jutottak. Az érintettek közül eddig egy tulajdonost őrizetbe vettek, négyüket az eljárás idejére óvadék ellenében szabadon engedték.

A boltosok és a Taobao munkatársai közötti együttműködés lényege az volt, hogy az előbbiek kérésére az utóbbiak eltávolították a szóban forgó vállalkozások szolgáltatására, áruira vonatkozó negatív internetes bejegyzéseket, kritikákat, illetve mesterségesen megnövelték azok hitelosztályzatát, vagyis erősítették pozitív minősítésüket. Az Alibaba nyílt levelében arra figyelmeztet, hogy a visszaéléseket elkövető szabálysértőkkel szemben a jövőben is el fognak járni, és őket szükség esetén átadják a rendőrségnek.

Az Alibabának ez volt az első nyilvános fellépése online kiskereskedéseket üzemeltető vállalkozókkal szemben. A cég 2010-ben hozott létre egy olyan szervezeti egységet, amely a vásárlói panaszokat, az alkalmazottakra vonatkozó bejelentéseket hivatott kivizsgálni. Ugyanakkor korrupciógyanús ügyek miatt az elmúlt két évben a cég vezetésének több tagja volt kénytelen megválni pozíciójától.

A mintegy 500 millió felhasználóval rendelkező Taobaót 2003-ban alapították, éves bevétele tavaly elérte a 600 milliárd jüant, vagyis meghaladta a 95 milliárd dollárt. Ők bonyolítják a kínai online vásárlások 80 százalékát, napi 8 millió expressz csomagot kézbesítenek. A csalások az online közösség széles körében keltettek visszhangot, mikroblogok tömege nyilvánította ki felháborodását a vásárlók megtévesztése, a korrupció miatt. Azt is kiderítették, hogy a cég egyes munkatársai a Taobao weboldalán a hirdetésekkel is manipuláltak, valamint saját boltot üzemeltettek. A korrupciós hálózatnak technikusok és projekttervezők is dolgoztak.  • Hírek
  • Hírek