Olivér
4 °C
8 °C

Gyorsíthatnak az amerikai fájlcserélők

2008.03.14. 23:30
Sok internetszolgáltató blokkolja a fájlcserélőket, az amerikai Verizon azonban inkább segít nekik.

Az telefontársaságok általában utálják a fájlcserélőket, mert túl nagy forgalmat generálnak, leterhelik a hálózatot, ezért megpróbálják blokkolni vagy korlátozni a tevékenységüket. Az amerikai Verizon Communications azonban szakított ezzel a szép iparági tradícióval, és kitalálta, hogy inkább segít az előfizetőinek, hogy gyorsabban csereberélhessenek fájlokat.

Kevesebb dugó

A Verizon a Yale egyetem kutatóival közösen fejlesztette ki a letöltést segítő szoftvert. A P4P névre keresztelt szoftver használatakor a fájlcserélők által okozott torlódás több mint ötven százalékkal csökkent. Ez igen jelentős előrelépés, mivel a Verizon forgalmának a felét a fájlcserélők okozzák.

A fájlcserélők általában nagyméretű fájlokat töltenek le, és a fájl részletei több különböző megosztótól származnak. A jelenleg használt kliensek azonban teljesen véletlenszerűen választják ki a letöltés forrását, ezért néhány adatcsomag nagy utat tesz meg a hálózaton. Előfordulhat, hogy egy budapesti letöltő a mozifilm néhány részletét Dél-Afrikából, más részeit pedig Ausztráliából vagy Indiából szerzi be.

A P4P szoftver ezzel szemben először a letöltő közvetlen földrajzi környezetében keresi meg a szükséges adatcsomagokat. A Verizon kísérletében a fájlcserélők adatforgalmának 58 százaléka a helyi hálózatot terhelte. Szokványos fájlcserélő technológiákkal csak a forgalom 6 százaléka volt helyi. A Verizon gyors optikai szogáltatását használók kétszer gyorsabban töltöttek le filmeket a P4P szoftverrel, mint a sima fájlcserélőkkel, sőt, egyesek hatszoros sebességnövekedésről számoltak be.

Mindegyik telefontársaságnak fontos, hogy csökkenteni tudja a hálózatán kívüli forgalmat, hiszen az idegen hálózaton áthaladó forgalomért fizetniük kell. Tehát pénzt takaríthatnak meg, ha a felhasználók nem távoli országokból töltenek le.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?