István, Vajk
19 °C
33 °C

Gyorsíthatnak az amerikai fájlcserélők

2008.03.14. 23:30
Sok internetszolgáltató blokkolja a fájlcserélőket, az amerikai Verizon azonban inkább segít nekik.

Az telefontársaságok általában utálják a fájlcserélőket, mert túl nagy forgalmat generálnak, leterhelik a hálózatot, ezért megpróbálják blokkolni vagy korlátozni a tevékenységüket. Az amerikai Verizon Communications azonban szakított ezzel a szép iparági tradícióval, és kitalálta, hogy inkább segít az előfizetőinek, hogy gyorsabban csereberélhessenek fájlokat.

Kevesebb dugó

A Verizon a Yale egyetem kutatóival közösen fejlesztette ki a letöltést segítő szoftvert. A P4P névre keresztelt szoftver használatakor a fájlcserélők által okozott torlódás több mint ötven százalékkal csökkent. Ez igen jelentős előrelépés, mivel a Verizon forgalmának a felét a fájlcserélők okozzák.

A fájlcserélők általában nagyméretű fájlokat töltenek le, és a fájl részletei több különböző megosztótól származnak. A jelenleg használt kliensek azonban teljesen véletlenszerűen választják ki a letöltés forrását, ezért néhány adatcsomag nagy utat tesz meg a hálózaton. Előfordulhat, hogy egy budapesti letöltő a mozifilm néhány részletét Dél-Afrikából, más részeit pedig Ausztráliából vagy Indiából szerzi be.

A P4P szoftver ezzel szemben először a letöltő közvetlen földrajzi környezetében keresi meg a szükséges adatcsomagokat. A Verizon kísérletében a fájlcserélők adatforgalmának 58 százaléka a helyi hálózatot terhelte. Szokványos fájlcserélő technológiákkal csak a forgalom 6 százaléka volt helyi. A Verizon gyors optikai szogáltatását használók kétszer gyorsabban töltöttek le filmeket a P4P szoftverrel, mint a sima fájlcserélőkkel, sőt, egyesek hatszoros sebességnövekedésről számoltak be.

Mindegyik telefontársaságnak fontos, hogy csökkenteni tudja a hálózatán kívüli forgalmat, hiszen az idegen hálózaton áthaladó forgalomért fizetniük kell. Tehát pénzt takaríthatnak meg, ha a felhasználók nem távoli országokból töltenek le.