Gyárfás
19 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Ingyenes mobilozás piramisrendszerben

2004.02.21. 14:29
Európa számos országában válik egyre népszerűbbé az amerikai ACN mobilcég, melynek a kontinensen már több mint hatszázezer előfizetője van. A szolgáltató piramisrendszerben szerez ügyfeleket, saját mobilhálózatattal nem is rendelkezik, azt "valódi" szolgáltatóktól bérli. Árakban azonban verhetetlen: alacsony havidíj mellett hálózaton belül ingyenes a telefonálás, vonalas szolgáltatásában pedig kicsivel magasabb havidíjakért belföldet vagy akár külföldet is ingyen vagy nagyon olcsón lehet hívni. A cég egy üzletkötője szerint az ACN 2005-ben Magyarországon is megjelenhet.
Az ACN Finnországban novemberben kezdett működni, és rövid idő, alig hatvan nap alatt 140 000 ügyfelet szerzett. Jelenleg a finn mobilpiacnak nagyjából három százalékát birtokolja.

A hálózat klasszikus MLM-rendszerben épül: az üzletkötőként belépők befizetnek egy bizonyos összeget (ez Finnországban 670 euró), majd az általuk szerzett ügyfelek után részesedést kapnak. Mivel a rendszer hierarchikus, annál nagyobb lesz a bevétel, minél több ügyfelet, illetve újabb üzletkötőt - akiknek a részesedéséből szintén megkap egy bizonyos hányadot - szervez be valaki. Finnországban egyébként jelenleg több mint hétezer üzletkötő működik.

Az ACN-nek nincsen saját hálózata, Finnországban a legnagyobb mobilszolgáltató, a TeliaSonera hálózatát használja. A cég egyébként nem csak mobilelőfizetésekkel kereskedik, hasonló konstrukcióban lehet nála hozzájutni vezetékestelefon-előfizetéshez, sőt az USA-ban a gáz- és áramüzletbe is beszállt.

Internet is lesz

Finnországban két típusú előfizetést kínál a cég: a Mobile Friends elnevezésű csomag 4,75 euróba kerül, ezzel ingyen lehet hívni az összes többi ACN-est, a Prima üzleti előfizetőknek való, ezzel olcsón lehet vonalas számokat, illetve Sonera- és ACN-előfizetőket hívni.

Skandinávián kívül az ACN még nem indított mobilszolgáltatást, a többi országban egyelőre csak a vezetékestelefon-piacon szerepel, illetve több országban ígérik internetszolgáltatás beindítását is.

Nagy-Britanniában négyféle vezetékes csomagot kínálnak: az alapcsomagnak nincs előfizetési díja, és ingyen hívhatók vele az ACN-előfizetők, a legnagyobb csomag 18,75 fontba kerül, ezzel az egész országban ingyen lehet telefonálni, hívásonként egy óra időtartamig.

Magyarországra is jöhet

A tíz éve alapított ACN tizenhárom országban, az USA-ban, Kanadában, Ausztriában, Dániában, Finnországban, Németországban, Írországban, Olaszországban, Hollandiában, Norvégiában, Svédországban és Nagy-Brittaniában működik, legújabban pedig Franciaországban kezdék szervezni a hálózatot. Az USA-n kívül Amszterdamban és a svédországi Amalban vannak a cégnek regionális központjai.

A cégnek több mint hatszázezer ügyfele van Európában, nagyrészt a skandináv országokban, ahol már öt éve lépett be a piacra. A cég egyébként Skandináviában különösen erős, a 2002-es forgalma itt csaknem 95 millió euró volt, kilencmilliós nyereséggel.

A networkrendszer miatt nincs a cégnek nagy apparátusa, emiatt Finnországban érkezett is a szolgáltató ellen panasz, hogy csak lassan lehet elintézni a náluk a számhordozást.

Egy, az Index.Vejnemöjnen által megkérdezett finn üzletkötő szerint a cég 2005-ben tervezi a magyarországi indulást (ennek természetesen előfeltétele a mobilos számhordozhatóság, ami idén valósul meg itthon). Ezzel kapcsolatos kérdésünkre a cég általunk megkeresett képviselője egyelőre nem reagált.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!