Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ingyenes mobilozás piramisrendszerben

2004.02.21. 14:29
Európa számos országában válik egyre népszerűbbé az amerikai ACN mobilcég, melynek a kontinensen már több mint hatszázezer előfizetője van. A szolgáltató piramisrendszerben szerez ügyfeleket, saját mobilhálózatattal nem is rendelkezik, azt "valódi" szolgáltatóktól bérli. Árakban azonban verhetetlen: alacsony havidíj mellett hálózaton belül ingyenes a telefonálás, vonalas szolgáltatásában pedig kicsivel magasabb havidíjakért belföldet vagy akár külföldet is ingyen vagy nagyon olcsón lehet hívni. A cég egy üzletkötője szerint az ACN 2005-ben Magyarországon is megjelenhet.
Az ACN Finnországban novemberben kezdett működni, és rövid idő, alig hatvan nap alatt 140 000 ügyfelet szerzett. Jelenleg a finn mobilpiacnak nagyjából három százalékát birtokolja.

A hálózat klasszikus MLM-rendszerben épül: az üzletkötőként belépők befizetnek egy bizonyos összeget (ez Finnországban 670 euró), majd az általuk szerzett ügyfelek után részesedést kapnak. Mivel a rendszer hierarchikus, annál nagyobb lesz a bevétel, minél több ügyfelet, illetve újabb üzletkötőt - akiknek a részesedéséből szintén megkap egy bizonyos hányadot - szervez be valaki. Finnországban egyébként jelenleg több mint hétezer üzletkötő működik.

Az ACN-nek nincsen saját hálózata, Finnországban a legnagyobb mobilszolgáltató, a TeliaSonera hálózatát használja. A cég egyébként nem csak mobilelőfizetésekkel kereskedik, hasonló konstrukcióban lehet nála hozzájutni vezetékestelefon-előfizetéshez, sőt az USA-ban a gáz- és áramüzletbe is beszállt.

Internet is lesz

Finnországban két típusú előfizetést kínál a cég: a Mobile Friends elnevezésű csomag 4,75 euróba kerül, ezzel ingyen lehet hívni az összes többi ACN-est, a Prima üzleti előfizetőknek való, ezzel olcsón lehet vonalas számokat, illetve Sonera- és ACN-előfizetőket hívni.

Skandinávián kívül az ACN még nem indított mobilszolgáltatást, a többi országban egyelőre csak a vezetékestelefon-piacon szerepel, illetve több országban ígérik internetszolgáltatás beindítását is.

Nagy-Britanniában négyféle vezetékes csomagot kínálnak: az alapcsomagnak nincs előfizetési díja, és ingyen hívhatók vele az ACN-előfizetők, a legnagyobb csomag 18,75 fontba kerül, ezzel az egész országban ingyen lehet telefonálni, hívásonként egy óra időtartamig.

Magyarországra is jöhet

A tíz éve alapított ACN tizenhárom országban, az USA-ban, Kanadában, Ausztriában, Dániában, Finnországban, Németországban, Írországban, Olaszországban, Hollandiában, Norvégiában, Svédországban és Nagy-Brittaniában működik, legújabban pedig Franciaországban kezdék szervezni a hálózatot. Az USA-n kívül Amszterdamban és a svédországi Amalban vannak a cégnek regionális központjai.

A cégnek több mint hatszázezer ügyfele van Európában, nagyrészt a skandináv országokban, ahol már öt éve lépett be a piacra. A cég egyébként Skandináviában különösen erős, a 2002-es forgalma itt csaknem 95 millió euró volt, kilencmilliós nyereséggel.

A networkrendszer miatt nincs a cégnek nagy apparátusa, emiatt Finnországban érkezett is a szolgáltató ellen panasz, hogy csak lassan lehet elintézni a náluk a számhordozást.

Egy, az Index.Vejnemöjnen által megkérdezett finn üzletkötő szerint a cég 2005-ben tervezi a magyarországi indulást (ennek természetesen előfeltétele a mobilos számhordozhatóság, ami idén valósul meg itthon). Ezzel kapcsolatos kérdésünkre a cég általunk megkeresett képviselője egyelőre nem reagált.