Gusztáv
-4 °C
1 °C

Nem ad olcsó kéziszámítógépet az Amazon

2003.03.20. 15:27
Nem szállítja ki a tévesen alacsony áron kínált HP kéziszámítógépet angol megrendelőinek az Amazon. A cég szerdán a HP 300 font értékű iPaq gépeit hét fontért kínálta, ám most törli a megrendeléseket. A vásárlók nem tiltakozhatnak, hiszen az angol jogszabályok szerint amíg a pénz vagy az áru gazdát nem cserél, addig nincs érvényes szerződés a két fél között.
Az Amazon nem szállítja ki vásárlóinak a tévedésből töredékáron kínált kéziszámítógépeket. Mint már írtuk, a cég angol leányvállalata szerdán átmenetileg bezárt, miután egy árazási hiba miatt 7 fontért kínálta a Hewlett Packard 290 font értékű iPaq kéziszámítógépét. A tévedés híre gyorsan elterjedt, és az internetezők elözönlötték a boltot, volt, aki rögtön 50-60 darabot rendelt a H1910 kódszámú kéziszámítógépből. Az Amazon egy másik iPaqot is tévesen árazott be, az eredetileg 500 fontba kerülő H5450 készüléket 23 fontért árulta a cég.

Az Amazon brit oldalai helyi idő szerint 12 óra 40 perckor zártak be, a vásárlókat ez időre a nemzetközi oldalakra irányították. Az oldal újraindításakor a hibásan árazott termékeket levették a kínálatból. A BBC szerint a cég ügyfélszolgálata szerdán még úgy tájékoztatott egy vásárlót, hogy leszállítják az olcsó kéziszámítógépet, csütörtökön azonban az Amazon bejelentette, hogy nem ismeri el érvényesnek a megrendeléseket.

Nincs mit megszegni

Az angol jogszabályok szerint egy adásvétel addig nem mehet végbe, amíg nincs szerződés az eladó és a vevő között - írja a Register. Ez a szerződés többnyire úgy jön létre, hogy a vevő elfogadja az eladó ajánlatát, majd gazdát cserél a pénz vagy a termék. Amennyiben nincs érvényes szerződés, a vevő nem perelheti be az eladót szerződésszegésért.

Az Amazon üzletszabályzata szerint csak akkor létesül szerződés, ha az Amazon emailben értesíti arról a vevőt, hogy postára adta a megrendelt terméket. Így tehát hiába protestálnak azok a szemfüles internetezők, akik lecsaptak az olcsó kéziszámítógépekre, az Amazonnak nem kötelessége leszállítania a hibásan árazott holmikat. Még az sem jelent elfogadott megrendelést, hogy a vásárlók megadták hitelkártyaszámukat, hiszen a cég nem vonta még le a vásárlás értékét.

Az Amazon csütörtöki közleményében úgy fogalmaz: hibásan volt megjelölve a HP iPaq zsebszámítógép ára, ezért a téves áron felvett megrendeléseket törlik.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft