Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Kiütötte az Intel az AMD-t a Media Marktból?

2006.07.06. 14:41
Kartellezéssel gyanúsítja az Intelt az AMD, és a világ legnagyobb csipgyártója akár több százmillió eurós büntetést is kaphat, ha bebizonyosodik bűnössége. A Financial Times Deutschland olyan információt szerzett, amely szerint az Intel nagy összeget fizetett a Metrónak, hogy egyáltalán ne adjon el AMD processzorokat.

A német versenyügyi hivatalhoz eljutott egy levél, amelyet a Metro üzletkötői küldtek el az áruházlánc egyik beszállítójának. Az áll benne, hogy ezentúl nem veszik át a beszállító számítógépeit, mert azokban AMD processzorok vannak. A beszállító a levélben arra utal, hogy a Metro tulajdonában lévő Saturn és Media Markt áruházak egyezséget kötöttek az Intellel, miszerint nem árulják a rivális processzorgyártók termékeit, írta meg a Financial Times Deutschland.

Népszerű téma

Európában majdnem hat éve vizsgálják az Intel üzleti gyakorlatát, Japánban tavaly érték monopol viselkedésen a céget, és Dél-Koreában is felforgatták már a csipgyártó irodáit, kartellezésre utaló papírok után kutatva. Az egyik leghíresebb ilyen eset főszereplője a Dell: a vezető számítógépgyártó 2005 novemberéig egyáltalán nem árult AMD processzorokat, miközben az összes riválisának a portfóliójában voltak AMD-s gépek.

Az inteles kartellvádak hátterében általában az AMD áll, amely számos céget megvádolt, hogy az Intellel szövetkezve megpróbálják kiszorítani a piacról. Egyeseknél azt kifogásolta, hogy egyáltalán nem értékesítenek AMD proceszorokat, noha erre nincs különösebb okuk, másokat meg azzal, hogy szoftvereiket szándékosan az Intel processzoraira optimalizálták, hogy az AMD alapú számítógépek rosszabbul teljesítsenek.

Az AMD keresete (pdf) szerint az Intel különösen gonosz Európában. A dokumentumban az olvasható, hogy az Intel évente 15-20 millió dollárt költ el marketingre a Metrónál, és ennek köszönhetően nincs 1997 óta AMD processzoros gép az áruházak polcain. Ennek hatását pedig igencsak megérezheti az AMD, hiszen a Metro a legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánc Európában: Németoszágban például a számítógépek 35 százalékát a Metro boltjaiban értékesítik. A kereset szerint az Aldi kereskedelmi láncban is tiltólistán van az AMD, ami a német piac további 15-20 százalékát jelenti.

Csak Intel Inside

Nem derült ki az FT Deutschland cikkéből, hogy más országokat, így Magyarországot is érinti-e a Metro megállapodása. Annyi biztos, hogy az általunk meglátogatott és felhívott fővárosi és vidéki Media Markt üzletekben nem láttunk AMD alapú számítógépet. Az eladók is megerősítették, hogy csak Intel alapú gépeket árulnak. Radoslaw Walczyk, az Intel közép-európai pr-menedzsere lapunknak csupán annyit nyilatkozott, hogy a cég az üzleti tevékenysége során mindig jogszerűen és becsületesen jár el, és olyan üzleti magatartást tanúsít, mely hozzájárul a piac egészséges versenyhelyzetének fenntartásához.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!