Előd
9 °C
17 °C

Svájci műsorszóróké az Antenna Hungária

2005.07.21. 12:40
Az Antenna Hungária Rt. 75 százalék plusz egy szavazatot kitevő, névértéken 8,91 milliárd forint értékű részvénycsomagját a Swisscom Broadcast AG vásárolhatja meg 286 millió svájci frankért (46,76 milliárd forint).

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) Rt. igazgatósága a csütörtöki döntésben három ajánlattevő: a Macquarie Hírközlési Konzorcium, az Österreichischer Rundfunk (ORF) konzorciuma és a Swisscom Broadcast AG közül választotta ki a legjobb árat kínáló befektetőt - jelentette be Mészáros Tamás az ÁPV Rt. igazgatóságának elnöke csütörtökön Budapesten a nyilvános eredményhirdetésen. A tranzakció, amelynek létrejöttéhez szükség van a magyar, a svájci és az európai versenyhatóságok jóváhagyására is, várhatóan novemberben zárul.

A részvény adásvételi szerződést hamarosan aláírják, a zárást követően történik meg a részvények átruházása, és ettől számítva 15 napon belül kell nyilvános vételi ajánlatot tennie a vevőnek a többi részvényre. Az ajánlatot a privatizációs árfolyamon, részvényenként 5250 forinton köteles megtenni, amennyiben ez magasabb a vételi ajánlatot megelőző 180 kereskedési nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagáránál. A szerdai tőzsdenapon a részvény 4855 forinton zárt a Budapesti Értéktőzsdén.

Emeltek

A Macquarie Hírközlési Konzorcium 36,71 milliárd forint, az ORF pedig 40,1 milliárd forint árajánlattal lett a harmadik, illetve második az árversenyben. A nyertes ajánlattevő az előzetes - 33 milliárd forintos ajánlatát 13,76 milliárd forinttal emelte meg.

Az ÁPV Rt. közölte a többi pályázó előzetes árajánlatát. Az osztrák ORF 35 milliárd forintot, az ausztrál Macquarie Hírközlési konzorcium 26,72 milliárd forintot, a spanyol Abertis Telecom S.A. 24,5 milliárd forintot, a cseh Ceské Radiokommunikace a.s. 38 milliárd forintot, a francia TdF Télédiffusion S.A. pedig 18,81 milliárd forintot ajánlott előzetesen az Antenna Hungária Rt. 8,91 milliárd forintos névértékű 75 százalék plusz egy szavazatot jelentő többségi tulajdonáért.

Az állam kivonult az elektronikus hírközlésből

A svájci Swisscom csoporthoz tartozó Swisscom Broadcast tevékenysége azonos az Antenna Hungária tevékenységi körével - mondta az eredményhirdetést követően Giovanni Conti a svájci cég vezérigazgatója. A vezető svájci műsorszórótársaság 500 saját adóállomással, és több mint 1800 adóberendezéssel biztosítja Svájcban a rádió- és televiziójelek sugárzását. A társaság forgalma tavaly elérte a 162 millió svájci frankot.

Giovanni Conti hangsúlyozta: "Mint stratégiai befektetők pozitív jövőt szánunk a magyar vállalatnak". Hasonlóan az Antenna Hungáriához és más cégekhez Európában, a Swisscom is keresi a földfelszíni televiziózás digitalizációjának megoldását. A svájci cég vezetője dicsérte a privatizáció szakszerűségét és hatékonyságát.

Mészáros Tamás az ÁPV Rt. igazgatóságának elnöke sikeresnek nevezte a magyar műsorszóró társaság eladását, amit mutatott az erős árverseny is.

Az Informatikai és Hírközlési minisztérium államtitkára, Bánkúti Erzsébet kiemelte: az Antenna Hungária eladásával az állam kivonult az elektronikus hírközlés piacáról, de a szabályozó szerepe megmarad. A szakmai befektetők vonzónak találták a magyar hírközlési piacot - tette hozzá. Ezt jelzi a privatizációs pályázat második fordulójába került jelentős szakmai befektetők névsora is.