Huba
17 °C
33 °C

Tulajdonost váltott az Antenna Hungária

2007.05.09. 15:23
Eladta a Swisscom az Antenna Hungáriát, a francia TDF nyolcvanmilliárd forintot fizet érte.

http://index.hu/kultur/media/digitv5369/ Bejelentette a Swisscom, hogy 540 millió svájci frankért (80 milliárd forintért) túlad az Antenna Hungárián (AH). A vevő a Telediffusion de France (TDF), amely Kelet-Közép-Európában akar terjeszkedni, és a magyar cég lesz a regionális bázisa.

A Swisscom azért adott túl az AH-n, mert az eredeti tervekkel ellentétben a cég nem nyújtott lehetőséget más közép-és kelet-európai műsorszolgáltató társaságok felvásárlására, írja a Portfolio. Emellett a svájci cég az értékesítésből befolyó összegből szeretné finanszírozni az olasz Fastweb 3,7 milliárd eurós felvásárlását.

A felvásárlást a magyar versenyhivatalnak még engedélyeznie kell.

Az Antenna Hungária 2005-ös privatizációs pályázatán nyertes Swisscom - körülbelül másfél évvel ezelőtt - 46,75 milliárd forintot fizetett a cég 75 százalék plusz egy szavazatot megtestesítő részvénycsomagjáért, majd 2006 februárjában 97,99 százalékra növelte részesedését.

Michel Azibert, a TDF vezérigazgató-helyettese azt reméli, hogy már az idén ősszel kiírják Magyarországon a digitális földfelszíni televíziózásra a kiírt pályázatot, és sikeres részvétel esetén az AH megkezdheti a hálózat kiépítését. A francia tulajdonosok vezeték nélküli szélessávú internetelérést is bevezetnének Magyarországon.