Emőke
-4 °C
9 °C

Indul az Antenna Hungária privatizációja

2004.10.29. 09:43
Négy évvel a legutóbbi privatizációs kísérlet után a kormány újra döntött az Antenna Hungária magánosításáról. A műsorszóró legkésőbb a jövő év közepén már új nagytulajdonos kezében lesz.
A kormány szerdai ülésén döntött az Antenna Hungária privatizációs koncepciójáról, így az ÁPV Rt. nyílt pályázat útján értékesítheti a műsorszóró hetvenöt plusz egy százalékos tulajdoni hányadát, jelentette be tegnap a privatizációs szervezet. A tanácsadók közreműködésével zajló értékesítés várhatóan a jövő év közepére zárul majd le.

Van érdeklődő

Érdeklődőből feltehetően nem lesz hiány; eddig nem hivatalosan a portugál TDF, a spanyol Retevision és az Austral Telecom neve merült fel mint lehetséges kérő. A pályázatról egyébként jelenleg csupán annyit lehet tudni, hogy a szakmai szempontok mellett elsősorban a vételárat veszik majd figyelembe, és az állam által birtokolt 73,71 százalék mellett a leendő vevőnek a Forrás Rt. tulajdonában lévő 1,29 százalék megvásárlására is lehetősége nyílik. (Az utóbbi csomagra a jövő év közepéig vételi joga van a vagyonkezelőnek.)

Így szinte biztosra vehető, hogy a privatizáció után nyilvános vételi ajánlat is lesz majd a részvényekre. A tőkepiaci törvény előírásai szerint ugyanis amennyiben harminchárom százaléknál nagyobb tulajdoni hányad kerül egy befektető kezébe, nyilvános vételi ajánlatot kell tennie a többi részvényes számára. Ennek árfolyama pedig az ajánlat előtti száznyolcvan nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagára, valamint a privatizációs árfolyam közül a magasabb lesz majd.

Forrásokat keresnek

Az ÁPV közleménye szerint a privatizációra azért van szükség, hogy a magyarországi műsorszórás lépést tarthasson a jelenleg zajló technikai forradalommal, éppen ezért a kormány további működőtőke-bevonásra számít az értékesítés kapcsán. Ez megoldhatná az Antenna jelenlegi szűk anyagi helyzetét, a cégnek ugyanis igen kevés forrása van a szükséges beruházásokra és fejlesztésekre.

Az Antenna magánosítását négy évvel ezelőtt, 2000-ben már megkísérelték. Az akkori elképzelések szerint nyilvános kibocsátás keretében az 50 százalék plusz egy szavazat feletti részesedést értékesítették volna - az állam akkor még jóval több mint 80 százalék feletti tulajdonnal rendelkezett -, de emellett 9,5 milliárd forintos alaptőke-emelésre is sor került volna. A kedvezőtlen tőkepiaci körülmények miatt azonban az ÁPV Rt. igazgatósága a hazai és nemzetközi tranzakciót elhalasztotta, csak egy kisebb jelentőségű hazai tőzsdei aukcióra került sor, amelynek során az ott felkínált részvénymennyiség 12 százalékát sikerült értékesíteni.