Büszkeség és balítélet

2000.01.12. 16:34
Az AOL és a Time Warner egyesülése alaposan felkavarta a pénzüket féltő befektetők és a függetlenségüket féltő újságírók kedélyét. Az óriás internetes médiacég létrejötte várhatóan gyökeres változásokat hoz majd az európai médiapiacon is.
Steve Case (balról) és Gerald Levin
Kedden több mint 10 százalékot esett az AOL-részvények árfolyama, mivel a befektetők attól tartanak, hogy a cég a Time Warner megvásárlásával elveszíti az internetes cégek pozitív vonásait. A Schroder befektetési cég elemzője szerint a létrejövő AOL Time Warner hatalmas cash flow-val rendelkezik majd, és jobban becsülhető bevételekkel, a cég azonban sokkal lassabban növekszik majd, mint az AOL az egyesülés előtt. A cég korábban 12 hónapra 105 dolláros árfolyamot prognosztizált az AOL-részvényeknek, melyet most 85 dollárra módosított, és törölte az AOL papírját az ajánlott részvények listájából.

A legnagyobb médiacégek

árbevétel (milliárd) tőzsdei érték (mrd)
Time Warner 23 110,6
Walt Disney 22,9 73,7
News Corp. 14 164
Viacom-CBS 9 47,6
Sony 53,1 95
Bertelsmann 12,8 2

A nagy kérdés most az, vajon a befektetők továbbra is internetes cégnek tartják-e az AOL Time Warnert, vagy a médiacéggel való egyesülés után hagyományos cégként értékelik majd. Míg a gyakran nyereség nélkül működő internetes cégeket főleg növekedésük várható üteme alapján ítélik meg, a hagyományos cégek értékelésében a nyereség az egyik legfontosabb tényező.

Az AOL ár/bevétel hányadosa (price to earnings, P/E) mintegy 300. A P/E hányados képzéséhez a cég részvényeinek árfolyamát elosztják a részvényenkénti éves nyereséggel. Számos internetes cég, így az Excite@Home és a Lycos esetében is lehetetlen kiszámolni a P/E hányadost, mivel a cégek nem termeltek nyereséget az elmúlt év során. A Lycos várhatóan idén lesz először nyereséges, az elemzők szerint 775 körül alakul majd P/E hányadosa. Ezzel szemben a médiacégek általában nyereségesek, a Viacom P/E hányadosa 125, a Walt Disney-é 55, a CBS-é 309 és a McGraw-Hillé 31.

A P/E hányadosok alapján a Bear Stearns elemzője szerint továbbra is jó befektetésnek tűnnek az AOL Time Warner részvényei. Az America Online P/E hányadosa 300 körül van, a Time Warneré pedig a pénteki 215-ről az egyesülés hírének hatására 285-re emelkedtek.

A Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) kedden közleményben fejezte ki aggodalmát és erős fenntartásait a Time Warner és az America Online egyesülése miatt. A világ legnagyobb nemzetközi újságíró szervezetének főtitkára, Aidan White szerint "ez az egyesülés átalakíthatja a szórakoztatás, a kereskedelem és a kommunikáció világát, de fenyegetheti is a demokráciát, a média pluralitását és minőségét". "Ha nem teszünk lépéseket az újságírói függetlenség védelmére, veszélybe kerül a média sokfélesége" - tette hozzá a főtitkár. Az IFJ meggyőződése szerint külön kell szabályozni az információ tartalmi kérdéseit és a média tulajdoni viszonyait, mert egyébként fennáll a veszély, hogy a tulajdonosok ellenőrei fogják megszűrni saját piaci érdekeik szerint, hogy milyen információ juthat el az emberekhez a sajtón keresztül.

A legnagyobb internetes cégek

  árbevétel (milliárd) tőzsdei érték (milliárd)
AOL 5,2 143
Yahoo 0,2 107
CMGI 0,175 34,6
Amazon 0,6 22,8

Az egyesülés várhatóan az európai médiapiacon is komoly változásokat jelent, mivel az AOL korábbi szövetségese, a Bertelsmann kiadói és médiakonszern a Time Warner versenytársának számít. A Bertelsmann vezérigazgatója, Thomas Middelhof máris bejelentette, hogy lemond az America Online (AOL) igazgatótanácsi tagságáról. "Konkurensek nem ülhetnek egymás igazgatótanácsában" - mondta Middelhof kedden a CNBC televíziónak. Kérdéses ezek után, hogy mi lesz az AOL Europe sorsa, amelyet 1995-ben alapított a Bertelsmann és az AOL. A hamburgi székhelyű cég AOL, CompuServe és Netscape Online szolgáltatásainak 9 európai országban 2,8 millió háztartás előfizetője, a Bertelsmann pedig az AOL Europe és Australia tartalomszolgáltatója.

A BHF-Bank elemzője szerint az AOL és a Time Warner egyesülése emeli majd a médiacégek részvényeinek árfolyamait, de a Deutsche Telekom is profitálni fog az üzletből. Michael Schatzschneider szerint a cég piacvezető T-Online internetszolgáltatásának előbb-utóbb nemzetközi partnerekre lesz szüksége, a Bertelsmann például alkalmas jelöltnek tűnik. Elképzelhető tehát, hogy a Bertelsmann eladja az AOL Europe 50 százalékos tulajdonrészét, és a Deutsche Telekommal köt stratégiai szövetséget.  • Tippek
  • Biztosítás