Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Az EU megvétózhatja az AOL-Time Warner egyesülést

2000.09.01. 17:45
Az Európai Bizottság trösztellenes vizsgálóbiztosai szerint félő, hogy az America Online és a Time Warner egyesülése révén a létrejövő vállalat monopolhelyzetbe kerül az európai internetpiacon. A fúzióval kapcsolatban az Egyesült Államokban is vizsgálódnak, az EU Bizottsága októberben dönt az ügyben.

Steve Case és Gerald Levin
A vizsgálóbiztosok negyvenöt oldalas bizalmas jelentése, melyből a Wall Street Journal közölt részleteket, állítja, hogy az új cég dominálná a zene, film és más szórakoztatóipari termékek digitális kereskedelmét.

A két cég még januárban jelentette be az egyesülést, és úgy tervezték, hogy a fúzió az év végére lezárul. Azóta azonban sorozatos vizsgálatok lassítják a folyamatot, tehát a 350 milliárd dolláros médiaóriás valószínűleg idén már nem születik meg.

Többszörös fúzió

biztosok leginkább a zenei anyagok kereskedelmével kapcsolatban aggódnak, főleg, hogy a Time Warner meg akarja szerezni az EMI Group PLC-t, a világ legnagyobb zenei kiadóvállalatát is.

Az Európai Bizottság szóvivője a jelentéssel kapcsolatban elmondta, hogy minden nagy cégegyesülést megelőz ilyen vizsgálat, és az ellenérveket is minden alkalommal pontról pontra

AOL Time Warner Inc.
Elnök: Steve Case Vezérigazgató: Gerald M. Levin Alelnök: Ted Turner Elnökségi tagok: Richard Parsons, Bob Pittman Time Warner Székhely: New York Elnök-vezérigazgató: Gerald Levin Alkalmazottak: 70,000 Bevétel: 23 milliárd dollár Kábeltévék: HBO, CNN, TNT Lapok: Time, People, Fortune Szórakoztatóipari márkák: Warner Bros., Warner Music, the WB network, Looney Tunes America Online Inc. Székhely: Dulles, Vancouver Elnök-vezérigazgató: Steve Case Alkalmazottak: 12,100 Éves bevétel: 5,2 milliárd dollár Online védjegyek: AOL, CompuServe, Netscape
ellenőrzik. A negyvenöt oldalas jelentés egyébként nem a leghosszabb a Bizottság számára készített jelentések közül - tette hozzá.

A két cégnek szeptember 24-ig meg kell felelnie a jelentésben megfogalmazott felvetésekre, a Bizottság október 24-én dönt az egyesülésről. Az EMI-Time Warner fúzióról október 18-án döntenek, a feleknek szeptember 18-ig kell elkészülniük a válasszal.

A Wall Street Journal értesülései szerint a Time Warner és az AOL képviselői szeptember elején találkoznak az EU képviselőivel Brüsszelben, hogy a jelentésben megfogalmazott fenntartásokról tárgyaljanak.

Az Egyesült Államokban is vizsgálódnak

A két cég egyesülése mellet egyébként az Egyesült Államokban sem mennek el szó nélkül. A Walt Disney az egyesülés hírére azonnal kijelentette, hogy az új vállalat bizonyosan saját termékeit részesíti majd előnyben. Az internetszolgáltatók pedig azért aggódnak, hogy a létrejövő cég engedi-e majd, hogy a televíziós kábelekhez hozzáférjenek (a Time Warneré az USA egyik legnagyobb kábelhálózata).

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság júliusban hallgatta meg a felek képviselőit. A bizottság azt vizsgálja, hogy az egyesülés korlátozza-e a fogyasztók választási lehetőségét, és akadályozza-e az innovációt. Vizsgálat tárgya az is, hogy a részvénycsere sérti-e a közérdeket.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság szintén a trösztellenes vádak miatt tanulmányozza a fúziót.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?