Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Az EU megvétózhatja az AOL-Time Warner egyesülést

2000.09.01. 17:45
Az Európai Bizottság trösztellenes vizsgálóbiztosai szerint félő, hogy az America Online és a Time Warner egyesülése révén a létrejövő vállalat monopolhelyzetbe kerül az európai internetpiacon. A fúzióval kapcsolatban az Egyesült Államokban is vizsgálódnak, az EU Bizottsága októberben dönt az ügyben.

Steve Case és Gerald Levin
A vizsgálóbiztosok negyvenöt oldalas bizalmas jelentése, melyből a Wall Street Journal közölt részleteket, állítja, hogy az új cég dominálná a zene, film és más szórakoztatóipari termékek digitális kereskedelmét.

A két cég még januárban jelentette be az egyesülést, és úgy tervezték, hogy a fúzió az év végére lezárul. Azóta azonban sorozatos vizsgálatok lassítják a folyamatot, tehát a 350 milliárd dolláros médiaóriás valószínűleg idén már nem születik meg.

Többszörös fúzió

biztosok leginkább a zenei anyagok kereskedelmével kapcsolatban aggódnak, főleg, hogy a Time Warner meg akarja szerezni az EMI Group PLC-t, a világ legnagyobb zenei kiadóvállalatát is.

Az Európai Bizottság szóvivője a jelentéssel kapcsolatban elmondta, hogy minden nagy cégegyesülést megelőz ilyen vizsgálat, és az ellenérveket is minden alkalommal pontról pontra

AOL Time Warner Inc.
Elnök: Steve Case Vezérigazgató: Gerald M. Levin Alelnök: Ted Turner Elnökségi tagok: Richard Parsons, Bob Pittman Time Warner Székhely: New York Elnök-vezérigazgató: Gerald Levin Alkalmazottak: 70,000 Bevétel: 23 milliárd dollár Kábeltévék: HBO, CNN, TNT Lapok: Time, People, Fortune Szórakoztatóipari márkák: Warner Bros., Warner Music, the WB network, Looney Tunes America Online Inc. Székhely: Dulles, Vancouver Elnök-vezérigazgató: Steve Case Alkalmazottak: 12,100 Éves bevétel: 5,2 milliárd dollár Online védjegyek: AOL, CompuServe, Netscape
ellenőrzik. A negyvenöt oldalas jelentés egyébként nem a leghosszabb a Bizottság számára készített jelentések közül - tette hozzá.

A két cégnek szeptember 24-ig meg kell felelnie a jelentésben megfogalmazott felvetésekre, a Bizottság október 24-én dönt az egyesülésről. Az EMI-Time Warner fúzióról október 18-án döntenek, a feleknek szeptember 18-ig kell elkészülniük a válasszal.

A Wall Street Journal értesülései szerint a Time Warner és az AOL képviselői szeptember elején találkoznak az EU képviselőivel Brüsszelben, hogy a jelentésben megfogalmazott fenntartásokról tárgyaljanak.

Az Egyesült Államokban is vizsgálódnak

A két cég egyesülése mellet egyébként az Egyesült Államokban sem mennek el szó nélkül. A Walt Disney az egyesülés hírére azonnal kijelentette, hogy az új vállalat bizonyosan saját termékeit részesíti majd előnyben. Az internetszolgáltatók pedig azért aggódnak, hogy a létrejövő cég engedi-e majd, hogy a televíziós kábelekhez hozzáférjenek (a Time Warneré az USA egyik legnagyobb kábelhálózata).

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság júliusban hallgatta meg a felek képviselőit. A bizottság azt vizsgálja, hogy az egyesülés korlátozza-e a fogyasztók választási lehetőségét, és akadályozza-e az innovációt. Vizsgálat tárgya az is, hogy a részvénycsere sérti-e a közérdeket.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság szintén a trösztellenes vádak miatt tanulmányozza a fúziót.