Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Hamarosan egyesülhet az AOL és a Time Warner

2000.10.11. 17:23
Az Európai Bizottság szerdán néhány feltételhez kötve, de jóváhagyta az America Online vezető internetszolgáltató és a Time Warner médiabirodalom tervezett 129 milliárd dolláros fúzióját. A döntéssel elhárult az utolsó nagy akadály a világ legnagyobb internetes médiaóriásának megalakulása elől, hiszen már csak az amerikai trösztellenes bizottság áldása hiányzik, amely korábban sem kifogásolta az egyesülést.
A megállapodás szerint az AOL és a Time Warner beleegyezett, hogy nem él vissza erőfölényével a kialakulóban lévő internetes zenepiacon, és nem szorítja ki konkurenciáit az európai piacról. A 15 országot képviselő Európai Bizottság döntése nyomán a két médiaóriásnak minden üzleti kapcsolatát meg kell szakítania a német Bertelsmann konzorciummal, amely ezáltal független versenytársuk lehet Európában.

Maradjon valami konkurencia is

Ez elsősorban az AOL-ra vonatkozik, amely két közös vállalkozást tart fenn a Bertelsmannal Európában. A lépésre azért van szükség, hogy az AOL ne férhessen hozzá a vezető európai zenei kiadó adatbázishoz és ezáltal ne kerülhessen monopolhelyzetbe.

A három cég megállapodott, hogy a Bertelsmann megszabadul az AOL-lal közös érdekeltségű internetszolgáltatókból. A német vállalat jelenleg 50 százalékos tulajdonrészt tart az AOL Europe-ban, míg az AOL Compuserve France szolgáltatón az AOL mellett a Vivendivel osztozik.

Az informatika felvásárolja a zenét
A Vivendi üzleteit szintén vizsgálja az európai antitröszt bizottság. A vállalat tervezett egyesülése a Seagrammal ugyanis újabb koncentrációt okozhat a piacon. A Seagram alá tartozik a Universal Music Group, a világ öt vezető lemezkiadójának egyike. A Vivendi ígéretet tenne arra, hogy nem köt kirekesztő exkluzív terjesztési szerződéseket a Universal fizetős csatornájára és mások előtt is nyitva hagyná a hálózatát.
Az európai antitröszt bizottság aggodalmasnak tartotta, hogy az új médiaóriás egy csapással megszerezhetné az internetes zeneterjesztési piacot a zenelejátszókkal együtt (lsd. az AOL alá tartozó Winamp). Az AOL Time Warner birodalom ezért külön garantálja, hogy nem kapnak kizárólagos internetes terjesztési jogokat a Bertelsmann előadóira.

A húsztagú bizottság két héttel a magának szabott határidő lejárta előtt hozta meg döntését, mivel a Time Warner előző héten önkezével vetett véget egy másik fúziónak, amit az EU határozottan elutasított. A Warner Music és az EMI Group - egyelőre - két külön vállalat marad, illetve az EMI nem olvad bele a hamarosan keletkező vállalatbirodalom masszájába.

A piac védelme

Az EMI és a Bertelsmann függetlenítésével a bizottság úgy látta, az AOL-Time Warner nem rendelkezik akkora gravitációval, hogy "domináns pozícióba kerüljön a zenekiadók piacán." A Bertelsmann BMG megmarad Európa legnagyobb kiadójának, és folytatja internetes befektetéseit, hogy megerősítse online jelenlétét.

Az európai trösztellenes bizottság júniusban kezdett vizsgálódni az AOL-Time Warner fúzió kapcsán, hogy nyitott versenyt teremtsen a kezdeti stádiumában lévő internetes zenepiacon. A két vállalat egyesülését még az amerikai trösztellenes bizottságnak is engedélyeznie kell, ám a hivatal valószínűleg nem támaszt további követelményeket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!