Adalbert
13 °C
21 °C

Tízmillió számot adott el az Apple zeneáruháza

2003.09.09. 14:56
A fájlcserélő programok boszorkányüldözése után a zenekedvelők megbarátkoztak a fizetős zeneletöltő rendszerekkel is. Az Apple iTunes zenekönyvtárából fennállásának négy hónapja alatt 10 millió zeneszámot töltöttek le.
A zeneszámok darabját az Apple 99 centért, azaz mintegy 230 forintért árusítja, könnyen kiszámolható, hogy az internetezés költségeit nem számítva egy albumnyi zene jóval a zenei CD ára alatt hozzáférhető. A siker titka azonban nemcsak az olcsóság, a felhasználók és a szakemberek szerint is az iTunes az egyik legkönnyebben kezelhető online zenevásárlási rendszer.

Ezek az adatok különösen azért érdekesek, mert az iTunes szolgáltatást a számítógép-felhasználók alig öt százaléka éri el - azok, akik az Egyesült Államokban élnek és Apple Macintosh számítógéppel rendelkeznek. Miután az Apple mind az öt nagy zenekiadó cég hozzájárulását megszerezte, most mintegy egymillió különböző zeneszámot kínál az iTunes-on keresztül.

Népszerűtlen versenytársak

Az Apple ellenfelei egyelőre nem tudták követni a cég sikereit a zeneletöltési piacon, bár próbálkozások már akadnak: a BuyMusic.com 79 centet kér egy számért, és 7,95 dollárt egy albumért, míg a Virgin most beindított szolgáltatása 60 pennyt kér számonként. A siker azonban egyik cég esetében sem átütő, lévén a rendszer bonyolult, a katalógus pedig igencsk soványka az Apple iTunes-hoz képest.

A szolgáltatás sikeréhez hozzájárulhat az is, hogy a lemezkiadók egyre komolyabban lépnek fel a fájlcserélő programok felhasználói ellen. Az Egyesült Államok zeneiparát képviselő RIAA hétfőn keresetet nyújtott be a szövetségi bíróságokon a fájlcserélő hálózatok több száz felhasználója ellen, akik a gyanú szerint illegálisan osztottak meg zenei fájlokat a számítógépükön.