Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Olcsóbb lehet az internet

2003.01.14. 16:43
A modemes internethozzáférés olcsóbb lehet idén, a Chello viszont drágult. A távbeszélő cégek közül a Matáv emel, a Vodafone és a Pannon tartja árait, míg a Westel Rt. titkolózik.
A hang- és adatátvitelben várható árváltozásokról nehéz egzakt információkhoz jutni. Az erre irányuló kérdést egyesek üzletpoltikára való hivatkozással hárítják el, míg mások arra hivatkoznak, hogy egyes kormányzati döntések hatása most még nem kiszámítható.

Változatlan hetvenes tarifák

"A Vodafone nem tervez áremelést" - mondta az Indexnek Pál Beáta. A cég szóvivője hozzátette: a cég a postpaid tarifáit három éve nem emelte, míg a prepaid esetében egyszer volt árkorrekció. A Vodafone egyébként azt vállalta, hogy a Vitamax City árait 2004. január elsejéig garantálják és ezt tartani is tudják. Igaz csak azok élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik 2003. január 31-ig válnak a Voda ügyfelévé.

Az árak változatlanságát Pál Beáta azzal indokolta, a cég 28 országban van jelen, és így ki tudja használni a nemzetközi hálózatból fakadó előnyöket, mind a készülékek beszerzésénél, mind pedig a hálózatépítésben. Sőt, a Vodafone Live nevű , hazánkban is hamarosan induló szolgáltatás esetében már az operátor adja majd a szoftvert a készülékgyártóknak, így személyre szabott szolgáltatásokat tud biztosítani az előfizetőknek.

A Matáv emel

A Matáv a különböző csomagok esetében egységesen 4,25 százalékkal emeli majd díjait február elsejétől, így az egyéni fővonal bruttó 3210, míg az üzleti fővonal bruttó 4280 forintba kerül majd havonta. A Bázis díjcsomag esetén a kapcsolási díj csökkenését is figyelembe véve a helyi hívások díja átlagosan 4,57 százalékkal nő, az agglomerációs (helyközi II.) hívások csúcsidejű percdíjai az egyes távközlési szolgáltatók hálózatába irányuló hívások esetén átlagosan 19,59 százalékkal emelkednek, ugyanakkor a kedvezményes időszak percdíjai változatlanok maradnak. A külföldi hívások olcsóbbak, míg a nyilvános fülkéből indítottak drágábbak lesznek majd.

A Westel Rt-nél azzal hárították el érdeklődésünket, hogy a cég előzetesen nem hozza nyilvánosságra árpolitikáját, csak akkor, ha már feltétlenül szükséges. A Pannon GSM-nél egyelőre nem terveznek áremelést - mondta el kérdésünkre Kulcsár Emőke, a cég sajtósa.

Alulról követett infláció

"A GTS Datanetnél sem várható áremelés az adatátvitelben" - hangsúlyozta Varga Edit. A cég szóvivője szerint ugyanakkor további kedvezményes előfizetői akciókat terveznek. Az ADSL-re vonatkozó akciót mind az egyéni, mind az üzleti előfizetők részére folytatják. Az internetet ritkábban és rövidebb ideig használóknak pedig a modemes szolgáltatásokra indítanak akciókat. A cégnél úgy vélekedtek, hogy akár még olcsóbbá is válhat idén az internet, mert erős kormányzati nyomás van ennek érdekében.

Hasonlóképpen a hozzáférés díjának csökkenésére számít Simó György is, az Axelero vezérigazgató-helyettese. Simó a várható árcsökkenést a kormányzatnak a szélessávú internet terjesztésére tett erőfeszítéseivel, valamint az internethozzáféréssel összekötött PC-programokkal magyarázta. Az Axelero várható akciói ennek megfelelően egyfelől a kormányzati flottaprogramhoz kötődnek.

Simó szerint ugyanakkor a honi internet további terjedésének nem az árak szabnak gátat. Természetesen a növekedéshez szükség van a PC-árak normalizálódására, de ugyanolyan fontos az is, hogy vonzó legyen a világhálón való barangolás - tette hozzá Simó. Ehhez a kormányzati szándék mellett az internet-, illetve a tartalomszolgáltatók együttműködésére is szükség van.

Emel a Chello

Nem minden szolgáltatónál lesz olcsóbb az internet: a UPC internetszolgáltatója, a Chello ugyanis árat emel. Mint azt Hagymásy András, a cég szóvivője lapunkkal közölte, 10 900-ról 11 900 forintra emelik a bruttó előfizetői díjat. Hagymásy szerint a cég két éve nem emelt árat, így a mostani korrekció csupán alulról követi az inflációt. A szóvivő azt is elmondta: egy-két éves hűségnyilatkozat aláírsakor jelentős kedvezményt kapnak az új előfizetők.