Emőke
-4 °C
9 °C

Vérdíj a kamerás filmkalózokra

2005.05.10. 16:06
Százezer forintot kapnak a mozikban dolgozók, ha tetten érnek egy kamerázó nézőt. A filmipar jogvédő szervezetei ezzel az akcióval szeretnének csökkenteni a gagyi másolatok számát, amiket a feketepiacokon adnak el nagyon olcsón. A kampány részeként bárki ingyen beülhet egy filmre, ha a bejáratnál lead egy kalózmásolatot.

A filmeseknek nagyon sok gondjuk van a gyorsuló világgal, meg a terjedő internettel. Egyes egyetemi filmklubokban már csipkártyával lehet bejelentkezni a kalózmásolatokat tároló szerverekre, a feketepiacokat ellepik a mozikban kamerával felvett hamisítványok, a pofátlan filmrajongóknak pedig képesek ócska utánzatra autogramot kérni. Roppant megalázó.

Legális film ingyen

A filmes szervezetek ezen változtatni akarnak, és országos kampányt indítanak a gagyi ellen. Hétvégén hét moziban ingyen megnézhetnek egy filmet azok, akik magukkal visznek egy kalózmásolatot, vagy elmondják, hogy melyik filmnek a kalózmásolatát látták utoljára. Az akció a budapesti Urániában, illetve Békéscsaba, Debrecen, Győr, Pécs, Szeged és Szombathely egy-egy mozijában indul, júniusban azonban a multiplexekre, augusztusban pedig az ország többi nagy mozijára is kiterjed.

Az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) és a HungariCom a keddi sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy a nézőtéren kamerázók fejére százezer forintos vérdíjat tűztek ki, a pénzre azonban csak a mozik alkalmazottai pályázhatnak, mivel a szervezetek attól tartanak, hogy egyes leleményes emberek direkt kamerával ülnének be a nézőtérre, majd lelepleznék egymást és osztozkodnának a jutalmon.

Nem éri meg

Gagyi másolatunk a sztárokról
Gagyi másolatunk a sztárokról
A keddi sajtótájékoztatón egyébként bemutatták ezeket a kamerás felvételeket: zavarosak, a kép negyede hiányzik, a hangjuk éppen hogy csak sztereónak mondható, ha egyáltalán. A rendezvényen megjelent Szabó Győző és Ganxta Zolee is hümmögve bólogatott, utalva arra, hogy ők bizony nem adnának pénzt ilyesmiért. Szabó Győző, aki rajzolt arcát adta a kampányhoz, néhány mondatban kifejtette, hogy komolyan félti az online kalózoktól a filmipart, Ganxta pedig azzal viccelődött, hogy a csökkenő lemezeladások miatt a bandájának egyetlen közös cipője van, és most éppen ő tudott abban eljönni.

Az ASVA most a magyar filmes szakma önvédelmét szervezi, és arról szeretné meggyőzni az embereket, hogy a gagyi másolatok cikisek, mondta el Kálmán András, a szervezet igazgatója. Emellett keresik a kamerázók és a terjesztők alvilági kapcsolatait, és komoly büntetéseket akarnak kiszabni a másolókra, hogy elrettentsék őket, mivel a kalózfilmek piacát most huszonötmilliárd forintosra becsülik, miközben sokan a filmipar néhány milliárdos támogatásáról vitáznak.