Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Az angol dolgozók nem akarnak bejárni

2002.03.18. 18:18
Egyre több cég alkalmazottai követelik, hogy otthonról dolgozhassanak. A Netscalibur internetes szolgáltatócég felmérése szerint az angol városi kis- és középvállalatok 14 százaléka szembesült már azzal, hogy dolgozói flexibilisebb munkamódot szeretnének.
Londonban még erősebb az alkalmazotti távmunka-lobbi, itt minden negyedik cégnél követelik az otthonról dolgozás lehetőségét a beosztottak, írja az Ananova. Az angol főváros közlekedési nehézségei a felmérés szerint csökkentik a dolgozók morálját és termelékenységét.

Távmunka az otthoni számítógépen

Az angol Kisvállalatok Szövetsége szerint a tanulmány jól mutatja, hogy ideje megvizsgálni az alternatív munkamódok, így a számítógépeken távoli hozzáféréssel végzett munka lehetőségét. A "remote access", vagyis távoli hozzáférés technológia lehetővé teszi, hogy a dolgozók az interneten keresztül biztonságosan tudják otthonról olvasni céges postájukat vagy dokumentumokat tudjanak elérni a céges szerveren.

Európa még messze van

Míg az Európai Unióban a foglalkoztatottak 6 százaléka, összesen 12 millió ember dolgozik távmunkásként, az Egyesült Államokban pedig 30 millió, Magyarországon jelenleg mindössze 2 százalékra tehető a távmunkások aránya. Magyarországon több akadálya is van a távmunka elterjedésének, a cégek konzervativizmusa mellett a hiányzó jogi háttér is problémát jelent.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!