Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Bérelt vonalak miatt panaszkodnak az alternatívok

2004.05.27. 16:24
Az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete (ATSZE) elégedetlen azzal, hogy a hálózatokat összekötő bérelt vonalak költségeit egyedül az alternatív szolgáltatók kötelesek viselni, pedig az összekapcsolás bevételeiből a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók is részesülnek. Az ATSZE szerint a Matáv kiszoríthatja az alternatív szolgáltatókat a bérelt vonali piacokról.
Az alternatívok üdvözölték az NHH tervét, amely az összekapcsolási percdíjak csökkentését tűzte ki célul, de a tervezet számos kritikus pontjára hívták fel a hatóság figyelmét. Többek között arra, hogy a Matáv központjaiba betelepülő alternatív szolgáltató az eszközeit csak összekapcsolási célra használhatja fel, helyi hurok átengedésre nem, ami szerintük jelentősen akadályozza a szélessávú adatátviteli piacon elinduló versenyt, és megnöveli az alternatívok költségeit. Ráadásul az összekapcsolás költségeit is az alternatívok viselik, annak ellenére, hogy a bevételekből a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók is részesülnek.

Súlyos problémának látják azt is, hogy a béreltvonali szolgáltatásra vonatkozó MARIO tervezet szerint - amelyet a Matáv dolgozott ki - az alternatív szolgáltatók nagykereskedelmi összekapcsolást nem vehetnének igénybe, így arra csak a Matáv kiskereskedelmi feltételei szerint szerződhetnének. Az ATSZE szerint ezáltal indokolatlan versenyelőnyhöz jut a Matáv, hiszen összekapcsolási költségei jelentősen kisebbek lesznek, mint versenytársaié.

Sokat fizetnek

A tervezet alapján a Matáv ugyanis csak összekapcsolási percdíjat fizet az alternatívok számára, az összekapcsolás egyszeri és üzemeltetési költségeit az alternatív szolgáltatók kötelesek viselni. Ez a megosztás nemcsak jogszabálysértő és példátlan a gyakorlatban, de súlyosan veszélyezteti a bérelt vonali piacon kialakuló versenyt is. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a Matáv a gyakorlatban szimmetrikus összekapcsolási díjakat kényszerített az alternatív szolgáltatókra, azzal fenyegetve őket, hogy ha a Matávénál magasabb összekapcsolási díjakat kérnek, akkor felemeli az alternatív hálózatokba menő előfizetői hívások díját.

Az alternatív szolgáltatók üdvözölték az internet célú összekapcsolás megjelenését is, mivel szerintük a behívásos internetelérés továbbra is meghatározó marad, és rendkívül fontos a verseny megnyitása a behívásos internet piacon is. A MARIO tervezet azonban csak csúcsidejű és csúcsidőn kívüli internet összekapcsolási tarifát ismer el. Ez várhatóan megakadályozza az alternatív szolgáltatók gyakorlati piacra lépését, tekintettel arra, hogy a lakosság körében rendkívül népszerű 0,50 forintos éjszaki tarifával ilyen összekapcsolási árak (csúcsidőn kívül 1,14 forint) mellett nem lehet versenyezni.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft