Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Az AT&T megvette a Bellsouth-t

2006.03.06. 09:48
Tovább folytatódik az amerikai távközlési szektor rohamléptékű konszolidációja. Most egy 67 milliárd dolláros üzlet keretében az AT&T felvásárolja a Bellsouth-t. Az ügylet eredményeképpen az AT&T 100 százalékra növeli tulajdonrészét a legnagyobb amerikai mobilcégben, a Cingularban, miközben vezetékes területen is tovább erősíti piaci súlyát.
Az AT&T 18 százalékos felárat fizet a Bellsouth részvényeiért, 1325 saját részvényt kínálva minden egyes részvényéért. A felvásárlás után a társaság jelentős saját részvényvásárlásokat hajt végre. A fúzió állítólag 18 milliárd dolláros megtakarítással ját.

Az egyesülés eredményképpen az AT&T kizárólag kontrollt szerez az 54 millió mobil ügyféllel rendelkező, legnagyobb amerikai mobilcégnek számító Cingular felett. Emellett a legnagyobb távolsági szolgáltató marad, ráadásul 22 népes amerikai államban fogja ellenőrizni a helyi vezetékes távközlést.

A megadeal után fokozódtak a spekulációk, hogy ki lehet a következő, akit valamelyik nagyobb szereplő felvásárol. A fő célpontok a mobilpiacon lehetnek, ahol mindössze négy társaság maradt. Az AT&T mellett az amerikai távközkési szektort uraló Verizon lépéskényszerbe került, de szakértők ennek ellenére sem tartják valószínűnek, hogy megvásárolja a harmadik legnagyobb mobilcégnek számító Sprint-Nextelt.

Hiába kompatibilis a technológiája vele, először nem ártana kivásárolni a Verizon Wirelessben kisebbségi tulajdonos Vodafone-t. Amennyiben ez a döntés megszületik, a Vodafone ráhajthat a negyedik, erősen leszakadt T-Mobile-ra. A Sprint-Nextel egyelőre független maradhat, hiszen technológiája csak a Vodafone Wirelessével kompatibilis.

A független szereplők közül érdekes lehet még az Altel és a Qwest, de ezek már nem befolyásolják nagymértékben a kialakult erőviszonyokat.