Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Árzuhanás a pc-k piacán

2005.10.25. 10:15
A számítástechnikai cégek soha nem látott árharcba kezdhetnek, vagy már kezdtek is: az elmúlt egy évben jelentősen csökkent az átlagos számítógép ára, de a verseny fokozódik.

Persze még nem kell százdolláros számítógépekre számítani, de amerikai elemzők szerint a karácsonyi szezon környékén az Egyesült Államokban már 200 dollárból (ötvenezer forintból) letudható lesz egy belépőszintű Celeron vagy Sempron processzorral szerelt pc, 17 colos monitorral. Múlt heti összeállításunkban ugyanilyen gép szerepelt nettó 53 ezer forintért, monitor nélkül.

Egyre olcsóbban

Persze a középkategóriában és főleg a drágább gépeknél lehet komoly árjátszmára számítani, hiszen ezeken a konfiguráción nagyobb a kereskedők és a gyártók haszna, így többet is engedhetnek az árból. Jellemzően 2004 nyarán még 735 dollár volt az átlagos számítógépár, idén nyáron már csak 647, de az elemzők a verseny fokozódására számítanak, írta meg a Cnet.

A legnagyobb gyártóknál, a HP-nél, a Dellnél valamint a Gatewaynél 15 százalékos árzuhanással kalkulálnak, elsősorban az AMD és az Intel harca miatt.

A kisebbik processzorgyártó akkor lépett át a lélektani határon, amikor a rendkívül fontos szeptemberben sikerült megvernie vetélytársát. Korábban is előfordult, hogy rövid időszakra az AMD átvette a vezetést, de most először történt meg, hogy egy teljes hónapon keresztül vezette az eladásokat, ráadásul éppen akkor, amikor mindenki vad iskolai vásárlásba kezd– nálunk tollakat meg füzeteket, Amerikában számítógépet pakolnak a kosárba. Jól fogytak az Athlon 64-es processzorok, ahogy a mobilokba szánt Turion 64-ek is szépen szerepeltek, így a teljes forgalom 52 százalékát szerezte meg az AMD.

Túl sok, túl drága

Közben Pentium 4-ből több van a piacon, mint amennyire szükség van, így várható, hogy az Intel jelentősen csökkenti a processzorok árait: a gyenge szeptemberi hónap után nem engedheti meg magának a társaság, hogy kevésbé versenyképes processzorait továbbra is drágábban adja, mint konkurense a hasonló teljesítményű csipeket.

Itthon az Athlon 64 3400+ 41 ezer forintba, a 3000+ 34 ezer forintba kerül, míg a hasonló teljesítményű Pentium 4 550-es 74 ezer forint, a 3 gigahertzen üzemelő 530-as pedig 43 ezer forint. Az árkülönbség tehát jelentős, miközben a fiatalok számára nagyon is fontos játékok alatt nyújtott teljesítménye az AMD processzorainak lényegesen jobb.

Nálunk máshogy

A hazai kereskedők szerint a két nagy gyártó párharca kevéssé határozza meg nálunk az árakat. Mint azt az Alien Computer illetékese lapunknak elmondta, mostanában elsősorban a Sulinetben vásárolható termékek határozzák meg a keresletet. A program ugyanis változik, november elsejétől csak teljes konfigurációkat lehet vásárolni, így mindenki addig szerzi be a részegységeket, amíg teheti. Ez pedig jelentősen visszavetheti a karácsonyi forgalmat, de az árakat úgyis inkább az árfolyamok, mint a kereslet-kínálat határozza meg.

Hornyák Antal, a Hpctrade vezetője elmondta, hogy bár érezhető a Pentiumok áresése, azok rosszabb teljesítménye és hatásfoka miatt kevésbé keresett mint az Athlon 64-ek. Az év második fele óta jobban is viszik az AMD processzorait, de ami leginkább meghatározza a hazai árakat, az Hornyák Antal szerint is a dollár-forint és az euró-forint árfolyam. Jól mutatja ezt, hogy bár nyár óta az Egyesült Államokban olcsóbbak lettek valamelyest az Opteron csipek, a dollár árfolyama azonban 205 forintról 211 forintra nőtt, így aztán itthon nem is történt változás az árakban.