Ballmer megdobálásáról beszél a világ

2008.05.20. 15:05
Bejárta a világsajtót Steve Ballmer megdobálásának híre, és az előadáson készített Index-videó.

A világon mindenhol beszámoltak a híradók és a lapok Steve Ballmer magyarországi látogatásáról, annak apropóján, hogy a Microsoft vezérigazgatóját a Corvinus Egyetemen tartott előadásán a közönség soraiból tojással dobálták meg. A CNN és a hírtévék többsége az Index videójával illusztrálta a beszámolót (a videó egyébként közel harminc verzióban került fel a YouTube-ra, a legnépszerűbbet eddig 97 ezerszer nézték meg).

A tudósítások nagy része elmondja, hogy a dobáló akciója a Microsoft és a magyar állam közötti sokmilliárdos szerződések miatti tiltakozás volt, és általában azt is hozzáfűzik, hogy a mondandóját olyan szörnyű akcentussal adta elő, hogy Ballmernek valószínűleg fogalma sem volt arról, miért repülnek felé a tojások (sőt, az Infoworld szerzője meg van győződve róla, hogy valójában magyarul beszélt a tojásdobáló). Szinte mindenki megemlíti a kihagyhatatlan párhuzamot azzal az 1998-as esettel, amikor Bill Gates arcába nyomtak egy tortát Belgiumban.

A tudósítások általában az akció vicces részére és Ballmer reakciójára helyezik a hangsúlyt, egyedül a ZDNet jegyzi meg, hogy ennyi erővel akár valami sokkal veszélyesebb tárggyal is dobálózhatott volna az illető, és akár el is találhatta volna Ballmert, akit a testőrök nem igazán siettek megvédeni és a dobálót ártalmatlanná tenni.

Az Inquirer tanulságképpen azt veti fel, hogy Ballmer villámgyors fedezékbe vonulása jelentős kajacsata-tapasztalatot sejtet, és nem lennének meglepődve, ha a Microsoft részvényárfolyama emelkedne a hír hatására. A Sydney Morning Herald pedig azon viccelődik, hogy Ballmertől nem szokták meg, hogy ilyen sokáig csendben tudjon maradni, mint a támadás utáni másodpercekben.

Nem mindenki fogta meg a humoros végéről a történetet (ahogyan például maga Ballmer is, aki fél percen belül már viccelődött az akción), az Informatikai Érdekegyeztető Fórum például a sajtóközleményében egy "Megdöbbentő, hogy Magyarországon fizikai erőszakkal válaszoljanak a gazdasági és technológiai verseny által kiváltott helyzetre" dörgedelemmel kel a Microsoft és a TITAN program védelmére.  • Hírek
  • Megtakarítás