Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Sokan bankolnak interneten, de nem elegen

2002.05.28. 18:49
A folyószámla-szolgáltatást világhálón keresztül is nyújtó bankok az első negyedév végén 175 ezer lakossági és 25 ezer vállalati internetes ügyféllel rendelkeztek, ami mindkét szegmensben 18 százalékkal haladja meg a korábbi negyedévit. Magyarországon tavaly az online internetes banki szolgáltatásokat a lakossági banki ügyfelek 3-4 százaléka vette igénybe, miközben az európai átlag 18 százalék volt - írja a GKI Gazdaságkutató Rt., a Westel Mobil Távközlési Rt. és a Sun Microsystems Magyarország kutatása.
Az MTI-vel kedden közölt kutatás szerint Európában Svédország vezeti a rangsort: a skandináv államban az internetes banki szolgáltatást igénybe vevő lakossági ügyfelek aránya 25 százalék. A felmérés kimutatta azt is, hogy a magyar bankok várakozása alapján 2002 végén ügyfeleik több mint 6 százaléka fog elvileg a világhálón keresztül is tranzakciókat lebonyolítani: így a lakossági internetes ügyfelek száma közel egyharmadával, a vállalati ügyfelek száma pedig mintegy 50 százalékkal emelkedik.

Az internetes ügyfelek is alig használják

A felmérés kitér arra is, hogy a banki internetes szolgáltatásokat ténylegesen igénybevevő ügyfelek aránya meglehetősen alacsony: 2001 első negyedévében például a lakossági internetes ügyfeleknek még a fele sem kezdeményezett legalább egy banki tranzakciót az interneten keresztül. A vállalati ügyfelek esetében ugyanez az arány csak valamivel volt nagyobb 50 százaléknál.

A mobil egyre népszerűbb

A felmérés során elemezték a mobiltelefonos banki szolgáltatásokat is: ilyen szerződéssel 2002. március 31-én 165 ezer lakossági és 22 ezer vállalati ügyfél rendelkezett, ami 12 százalékkal, illetve 14 százalékkal haladja meg a korábbi negyedév számait. Egy év alatt a növekedés 230 százalék, illetve 310 százalék volt.

Idén duplázódhat az online fizetőhelyek száma

A kutatás szerint az elmúlt év végén az összes magyarországi virtuális POS, azaz az internetes fizetést lehetővé tevő kereskedői kártyaelfogadó helyek száma mintegy 200 volt, ám a bankok várakozása szerint ez év végére a duplája is lehet. A kutatást végzők becslése szerint 2001-ben 107 millió forintot költöttek az internetes POS terminálokon keresztül: a vásárlások döntő többségét a lakosság kezdeményezte. Ez a forgalom 2002-ben 400 millió forint körül várható.

Magyarországon tavaly év végén 8-9 ezer, kizárólag az interneten keresztüli vásárlásra alkalmas, úgynevezett webkártya volt, amelyek száma 2002 végére megháromszorozódhat - tartalmazza a kutatás.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!