Alfréd
-2 °C
2 °C

Bennfentes dotkom részvényeladások

2001.03.12. 15:39
Egy San Diegó-i ügyvédi iroda, a Milberg Weiss Bershad Hynes & Lerach pert indított a San Francisó-i bíróságon az Oracle és annak ügyvezetője, Larry Ellison ellen. Állításuk szerint a cég szándékosan eltúlozta értékesítési előjelzéseit, a rossz előrejelzések bejelentése előtt pedig gyanútlan befektetőkre sózták a részvényeket. Az amerikai tőzsdefelügyelet már az Amazon.com főnökének gyanús részvényüzletét is vizsgálja.
Ellison a vádak szerint a harmadik negyedévben illegálisan adott túl egy 900 millió dolláros részvénycsomagján. Bennfentes információit használta, amikor nem várta meg a cég borús képet festő beszámolója okozta árfolyamzuhanást.

Larry Ellison, az Oracle ügyvezetője
A felperes Local 144 Nursing Home Pension Fund 27,45 és 32,70 dollár közötti áron vásárolt be a zuhanórepülésbe fogó Oracle-részvényekből. Múlt pénteken ugyanezek a papírok 16,38 dolláros átlagáron cseréltek gazdát, vagyis Ellison kereken fele annyit kapna most a részvényeiért. A pénzügyi alap menedzserei biztosak benne, ha tudták volna azt, amit Ellison az eladás előtt már tudott, ők is piacra dobták volna a részvényeket.

A beadvány arra is kitér, hogy a cég által nagy büszkén bejelentett 11i szoftverrendszer által elért megtakarítást valójában több mint 2 ezer alkalmazott elbocsátása hozta. A felperesek ügyvédjei szerint Ellison tudta, hogy a 11i még tele van hibákkal, és drága rendszerintegráció árán lehet bármire használni.

A vádak teljességgel megalapozatlanok, és minden pontjukat cáfolni fogjuk - jelentette ki az Oracle sajtófelelőse, Jennifer Glass.

Bennfentes eladások az Amazonnál is?

Az ismert internetes áruház, az Amazon.com főnökére is az a gyanú vetült, hogy egy negatív hangvételű piacelemzés nyilvánosságra kerülése előtt röviddel 800 ezer részvényétől szabadult meg. Jeffrey P.Bezos ilyen irányú lépéseit a New York Times információi szerint már az illetékes felügyelet (Securities and Exchange Commission, SEC) vizsgálja.

Magyar bennfentesség
Magyarországon elvileg senki (értsd sem cégvezetés, sem alkalmazott, sem külső részvényes) nem kereskedhet bennfentes információk alapján. Más kérdés, hogy ezt nagyon nehéz bizonyítani. Ilyen irányú vizsgálódások rendszeresen vannak, de a felelősség legtöbbször a véletlenre hárul. A cégvezetők részvényeladásait a Tőkepiac című szakmai lap naponta ismerteti.

A Lehman Brothers által készített jelentés február 6-án került nyilvánosságra. Ebben az elemzők azt jósolják, az Amazon.com az idén komoly pénzügyi nehézségekbe kerül, sőt akár fizetésképtelenné is válhat. A vállalat jelenleg intenzíven keresi a lehetőséget, hogy javítson pénzügyi helyzetén, és további termékekkel növelje forgalmát.

Az Amazon.comm szóvivője Bill Curry tagadta a bennfentes kereskedelem vádját. Szerinte az ominózus elemzésben semmi újdonság nem volt, sőt éppen ellenkezőleg, a részvények ára egyenesen emelkedett a nyilvánosságra hozatal után. Curry hozzátette, hogy az Amazon menedzserei csak adott időszakokban kereskedhetnek a részvényeikkel. Bezos 6 millió dollárt érő első 400 ezres részvénycsomagjának eladása február 2-án, egy ilyen hivatalos kereskedelmi periódus első napján történt.

Kérdéses azonban, hogy Jeffrey P. Bezossal szemben valóban megáll-e a bennfentes kereskedés vádja. Ehhez be kellene bizonyítani, hogy olyan információkat használt, amelyek a cég helyzetét vagy a részvényárfolyamot befolyásolták. A Lehman-Brothers jelentés utáni árfolyamesés ezt bizonyíthatná, viszont ekkor éppen árfolyam-növekedés következett be.

Nyomozás a DT elnöke ellen

Ron Sommer, a Deutsche Telekom igazgatósági elnöke
A bonni államügyészség a legfrissebb Der Spiegel magazin értesülései szerint nyomozást indított Ron Sommer, a Deutsche Telekom igazgatósági elnöke ellen, a vállalatóriás ingatlanvagyonával kapcsolatban. A gyanú szerint Sommer éveken keresztül tudott arról, hogy az ingatlanokat helytelenül értékelték fel. A nyomozók ezidáig Joachim Kröske korábbi DT pénzügyi igazgatót gyanúsították hamis mérleg készítésével és tőkecsalással. A 35 ezer, túl magas összegre felértékelt ingatlan miatt a DT éves eredményét 3,9 milliárd márkával kellett korrigálni. Az államügyészség azt gyanítja, Sommer már jó ideje tudott a túlértékelt ingatlanokról. A nyomozók olyan írásokhoz jutottak, amelyek szerint a DT menedzserei és külső szakértők a fenyegető hibás értékelésre idejében figyelmeztették korábbi felügyelőbizottsági elnököt, Helmut Sihlert és a cég igazgatótanácsát. A bonni államügyészség szóvivője, Bernd König vasárnap még nem volt hajlandó megerősíteni a nyomozati eljárás Ron Sommer elleni formális megindítását. A Spiegel kérdésére csak annyit mondott: A Kröske úr elleni nyomozással kapcsolatban természetesen megvizsgáljuk, a cég vezetésének más tagjai követtek-e el jogsértést. A DT szóvivője, Ulrich Lissek vasárnap alaptalannak nevezte a vádakat.