Klaudia
-4 °C
2 °C

Biogázüzem épül Dunaújvárosban

2005.12.30. 11:52
Mintegy 1,5-1,8 milliárd forintos zöldmezős beruházással Európa legnagyobb biogázüzemét építi fel Dunaújváros határában a pálhalmai Agrospecial Kft. Az erőmű évente 14 gigawattóra elektromos és 16 gigawattóra hőenergiát termel majd, írta a Napi Gazdaság.
Többévi előkészítő munka után megkapta az engedélyt az a mintegy 1,5-1,8 milliárd forintos beruházás, amelynek keretében biogázüzemet épít Dunaújváros határában a pálhalmai Agrospecial Kft., erősítette meg a Napi Gazdaság információit Hetyei Gábor, a társaság gazdasági igazgatója.

Európa legnagyobb biogázüzeme 90 ezer tonna mezőgazdasági eredetű szerves hulladék elégetésével évente 14 gigawattóra elektromos és 16 gigawattóra hőenergiát termel majd. Az engedélyeztetési eljárás lezárását követően, néhány napja a program finanszírozási háttere is tisztázódott, miután aláírták a banki hitelről szóló megállapodást, tette hozzá a gazdasági igazgató.

Sertéstelepet fűtenek

A biogázüzemet saját erőből és hitelből valósítja meg a több mint 1100 dolgozónak munkát adó társaság. Az építkezés várhatóan márciusban kezdődik, s az energiatermelő rendszer 2006 végére készül el. A megtermelt villamos energiát a helyi áramszolgáltatónak értékesítik, amelyből évente mintegy 400 millió forint bevételt remélnek.

A hőenergiát az Agrospecial hasznosítja majd. Többek között felhasználják sertéstelepük hűtésére és fűtésére, s nem kizárt, hogy a zöldenergiával egy nagy alapterületű kertészetet is ellátnak majd. Az évente átlagosan 1,8-2,0 milliárd forintos nettó árbevételt elérő társaság gazdasági igazgatója kifejtette, az új erőmű az energiatermelés mellett lehetővé teszi, hogy a pálhalmai állattenyésztés - az uniós környezetvédelmi előírásoknak megfelelően - hosszú távon is fenntartható legyen, amelynek révén 200 munkahelyet tudnának megtartani.