Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Apokalipszis és szemmasszázs

2004.09.20. 11:19
A BNV informatikai szakkiállításán a karaoke, a mobilelőlap és az elektromos dob a sláger, viszont puszta kézzel csak páran pingpongoznak, és a fafurulya-felhozattal is csak keveseket érdekel.
A BNV bejáratánál a Szigetről már ismerős kedves bácsi osztogatja világvégés szórólapjait Az ítélet közelségéről, zsinórmértékéről, illetve az Üdvözülés feltételei témakörökben. Arra nem merünk rákérdezni, hogy milyen szerepet szán az apokalipszisben a számítógépeknek, úgyhogy inkább utánajárunk a kérdésnek magunk, hiszen éppen itt zajlik pár méterre a 3. Infomarket információs és telekommunikációs szakkiállítás.

Az azonnal látszik, hogy az ifjúság megrontására pályázó Gonosznak a rockzene helyett ideje lenne átnyergelnie a számítógépekre, a kiállításon ugyanis legnagyobb számban középiskolásokat látunk, akik főleg a pc-játékos pultoknál, a Playstationök körül, illetve az internetsarokban gyülekeznek. Itt fél órát lehet ingyenesen internetezni, ottjártunkkor két tizenéves fiú az időkeretet éppen szexoldalak nézegetésére használja fel, annak kicsit örülünk, hogy a szórólapos bácsi ezt nem látja.

Drogtalanul

Tekintse meg képinket!
A teológussal együtt bennünk lakó iparági szakértő azonnal megállapítja, hogy az it- és telekommunikációs ágazat mobilelőlap-szegmense jól láthatóan továbbra is szárnyal, az első nagyobb csoportosulás ugyanis, amibe belefutunk, a mobilelőlapos standnál tülekedő gimnazistalány-különítmény. A mobiltelefon-előlapozást és a kapcsolódó divathullámokat mindig is a civilizáció egy különös tévedésének tartottuk, úgyhogy gyorsan arrébb is állunk, a szomszédos drogos pulthoz.

Az it-seregszemlén ugyanis helyet kapott a Fővárosi Közlekedésbiztonsági Társaság Közlekedj okosan - drogtalanul feliratú standja is, egy szájbarágósan laposra tört autóval, amin a "Gyorsan hajtottunk" felirat olvasható. Ugyanezen a standon egy felvilágosító célú drogtáska is megtekinthető, amiben minden van a hasispipától az érszorítóig, de erre rajtunk kívül senki sem kíváncsi.

Tenyérpingpong

Annál többen tolonganak viszont a Playstationök körül, a fiúk fociznak, a lányok karaokéznak, illetve sorban állnak a karaokés gépekre várva. A klipre éneklésen kívül sláger még a szerkesztőségünket is megjárt, Dancing Mate nevű elektromos szőnyeg, a széttiport példányon éppen kisiskolások rövidtávfutnak. Mások bátortalanul próbálgatják a japánnál is japánabb, Eye Toy nevű szerkentyűt, aminek lényege, hogy egy kamera a játékos képét belevetíti a játékba, így a gépet kar- és lábmozgásokkal lehet irányítani. Japánban állítólag a nindzsás, az ablakmosós és a táncolós játék a legnépszerűbb, az itt kiállított példányon a tenyérpingpongot lehet kipróbálni. A kevésbé sportos osztálytársak inkább fakoffokat mutogatnak a kamerába, aztán röhögnek saját magukon, ahogy megjelennek a képernyőn.

A terem közepén felállított hatalmas kivetítőn szinkronúszókat lehet speciális szemüveggel három dimenzióban nézegetni, de úgy vesszük észre, hogy senkit sem köt le sokáig a látvány. A Doom 3-as gépeken játszók viszont úgy néznek ki, mint akik már napok óta ott ülnek, csak saját magukban és fegyverükben bízva, kigúvadó szemekkel. Nem szép látvány, úgyhogy átsétálunk a hangszerekhez, és meghallgatjuk, ahogy az it-iparhoz csak lazán, két-három logikai lépéssel kapcsolható furulyás ember körtemuzsikán játszik. A metálos fiatalok a Roland standjánál gyülekeznek, az elektromos dob körül kisebb tömeg verődik össze, ami azért különös, mert a hangszert csak maga a dobos hallja, fülhallgatóval. Mint ahogy Ernő bácsi, a szintén elektromos hangszeren játszó tangóharmonikás játékát is csak fülhallgatóval lehet élvezni, ezt a néhány középkorú vásárlátogató meg is teszi.

Utolsó idők

Klikk a képre!
A legtöbb időt a képernyő előtt dolgozók egészségvédelmét szolgáló készülékek standjánál töltjük, főleg azon morfondírozva, hogy szelíd rábeszéléssel vagy erőszakkal vegyük-e rá munkáltatónkat egy-két szerkesztőségi masszázsfotel, deréktámasz vagy gerincátmozgató szerkentyű beszerzésére. Az eladósrác közben elmondja, hogy legjobban a szemmasszázskészüléket viszik - ami persze nem a szemet masszírozza, hanem a szemizmokat, teszi gyorsan hozzá -, az most különben akciós is. Ki is próbáljuk a szerkezetet, ami valóban kellemesen rezegteti szemizmainkat, közben kicsit úgy érezzük magunkat, mintha egy Darth Vader-maszkot próbálnánk éppen a hétvégi Star Wars-klubra, bár külső megfigyelők szerint inkább birodalmi gárdistára hasonlítunk.

A csodaszemüveget végül otthagyjuk, a pavilon előtt cigarettázó középiskolások között elhagyjuk a helyszínt, és a világvégés bácsitól átvesszük A jövő tényei című röplapot, melyből kiderül, hogy éppen a történelem legutolsó időszakát éljük. Hiába lobogtatjuk azonban a parkolóőrnek a papírt, csak kifizetteti velünk a hatszáz forintot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!