Alfréd
-3 °C
3 °C

Beerősít a hd dvd

2005.09.28. 09:30
Két nagyformátumú piaci szereplőt sikerült megnyernie a hd dvd-nek: a Microsoft és az Intel is a kisebbik tárolókapacitású dvd-utód mögé állt.

Az átlagos dvd-k 4,7 gigabájtos kapacitása sokak szerint egyre szűkösebb, így már jó ideje tart az utódformátumok fejlesztése. Két nagy cég, a Sony és a Toshiba csap össze az adattárolók piacán, előbbi a Blu-ray Disc (bd) kifejlesztésével foglalkozott az elmúlt időszakban, utóbbi a hd dvd-n dolgozott. A kérdés már csak az, hogy melyik lesz a befutó, ami leginkább azon múlik, hogy melyik formátum képes megnyerni a piacot.

Új haverok

#alt# A Sony fejlesztésének életképességét maga a Sony szavatolja, a Playstation 3-ba ilyen olvasókat szerelnek majd, ami eleve százmilliós piacot jelent, de támogatják a bd-t a legnagyobb számítógépgyártók, HP, a Dell és az Apple is.

Az Intel és a Microsoft azonban úgy véli, ki tudja egyensúlyozni a mezőnyt, ha a hd dvd mellé áll – írta meg a Register. A két cég szerint rengeteg érv szól a hd dvd mellett, egyrészt a kompatibilitás: ezekkel a lejátszókkal a hagyományos dvd-ket is olvastathatjuk, így nem kell kidobni korábbi gyűjteményünket, ha majd egyszer átállunk a nagyfelbontású filmeket is tárolni képes új formátumra.

A bd támogatói azonban máskép látják a helyzetet. Szerintük az ő fejlesztésük sokkal népszerűbb, az elektronikai cégektől, a pc-gyártókon át a filmstúdiókig sokan támogatják ezt a formátumot. Reményeik szerint tavasszal boltokba kerülhetnek az első lejátszók és a lemezek is, melyek 25 és 50 gigabájt kapacitásúak lesznek. A hd dvd alapesetben ezzel szemben mindössze 15 gigabájt kapacitású, a kétrétegű lemezre 30 gigabájt fér, a termék pedig 2006 első negyedében kerül a világpiacra. Japánban várhatóan már idén megkezdik az árusítását.

Nagy csapás

A két tábor sokáig próbálkozott egy közös szabvány kidolgozásában, ám a megbeszélések kudarccal végződtek, mert mindkét fél a saját formátumát próbálta lenyomni a másik torkán. Ha valóban két szabvány kerül a piacra, az óriási csapást jelentene a kiadóktól a boltokon át a vásárlókig mindenkinek.

Két verzióban kellene elkészíteni a játékokat, a filmeket, mindent ki kéne adni bd-re és hd-dvd-re is, a kölcsönzőknek mindenből két példányt kellene tartaniuk. Arról nem is beszélve, hogy az otthoni felhasználók is szívnának: ha a haver bd-n hozza át az adatot, de nekünk csak hd dvd olvasónk van, sosem tudjuk meg, mit tárol a lemezein valójában.