Emőke
-4 °C
9 °C

Megint kampányol a BSA

2005.04.20. 11:55
A szoftverfejlesztőket képviselő szervezet szerint túl sok az illegális szoftver az uniós átlaghoz képest, és a cégek rosszul értelmezik a gazdaságosságot.

A Business Software Alliance Magyarország (BSA) új kampányba kezd annak érdekében, hogy a vállalatok nagyobb arányban használjanak jogtiszta szoftvereket, jelentette be szerdán Sebők Erzsébet, a szervezet szóvivője. Az új akció keretében a BSA tanácsadással segíti a vállalatokat, és hirdetésekben hívja fel a figyelmet a nem legális szoftverhasználattal kapcsolatos kockázatokra. A médiakampány tíz-tizenöt millió forintba kerül.

A legutóbbi felmérés szerint Magyarországon a cégek negyvenkét százaléka használ illegálisan szoftvert. Ezzel szemben az Európai Unióhoz korábban csatlakozott tizenöt fejlett országban ez az arány átlagosan hatminchat százalék, mondta Sebők Erzsébet.

A BSA a kampány során kiemelt figyelmet fordít a kis- és közepes vállalkozásokra, mivel e körben a tapasztalatai szerint viszonylag nagy a felhasználói szerződésekkel kapcsolatos tudatlanság, és gyakran rosszul értelmezik a gazdaságosságot is. A BSA becslése szerint ebben a szektorban tíz-tizenöt százalékkal magasabb arányban használnak fel illegális szoftvereket, mint a nagyvállalati körben.