Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Csökkenő illegális szoftverhasználat Magyarországon

2002.06.21. 16:30
Továbbra is virágzik az illegális szoftverkereskedelem- és használat világszerte, derül ki a BSA csütörtökön kiadott tanulmányából. Magyarországon 2001-ben a szoftverek 48 százaléka volt illegális, ez 3 százalékos csökkenést jelent az előző évihez képest. Az üzleti szoftvergyártók szerzői jogvédelmére létrehozott szövetség számára az International Planning and Research Corporation készített tanulmányt az illegális szoftverhasználatról. A felmérés a teljes 2001-es évben, régiónként és országonként vizsgálja az eladási és más piackutatási adatok alapján az értékesített és telepített üzleti szoftverek arányát, azaz az illegális szoftverhasználatot és az abból származó veszteségeket.
Magyarországon 2001-ben 48 %-ra csökkent az illegális szoftverhasználat 2001-ben (2000-ben ez az arány 51%volt). Ez a BSA szerint többek között a szoftverjogvédő szervezet 2000 év végi kampányának eredménye, mely eredményeként több vállalat rendezte szoftverhelyzetét, de a beszerzések részben áthúzódtak 2001-re. A BSA sikerként ítéli meg a 3 százalékos csökkenést, de ez még mindig messze elmarad az uniós átlagtól (38%).

Egyre több kalózszoftver Kelet-Európában

A kelet-európai régió átlaga a Szovjetunió utódállamaiban tapasztalt nagyfokú illegális szoftverfelhasználás az előző évhez viszonyítva emelkedett és arányaiban is magas, Ukrajnában és Oroszországban 87%. Ugyanakkor több országban is nőtt az illegális szoftverfelhasználás aránya, mint pl. Horvátországban (67%) és Szlovákiában (46%).

Az észak-amerikai kontinensen az USA-ban egy százalékkal nőtt az illegális szoftverhasználat (25%), Kanadában viszont ez az arány nem változott (38%). Latin-Amerikában 1 százalékkal, 57 százalékra csökkent az előző évhez képest az arány. A régió legkevésbé jogkövető országa Nicaragua (78%).

A legtöbb pénzt Japánban bukják

Ázsiában és Óceániában az illegális szoftverhasználat aránya tovább növekedett, 2001-ben 54%. Az ebből eredő kár a világon a legtöbb, 4,7 milliárd USD, az össz-veszteség 43%-a. Bár Japánban az illegalitási arány 37%, a kár a területen belül a legmagasabb, 1,7 milliárd USD. A világ legmagasabb illegalitási arányú országai is ezen a területen vannak, Vietnam (94%), Kína (92%) és Indonézia (88%).

Kenyában tízből hét program illegális másolat

A Közel-Kelet országaiban jelentősen csökkent az illegális szoftverhasználat aránya (2000-hez képest 6 százalékkal, 51%-ra). A BSA szerint ez egyenes következménye a térségben már lezajlott "Tűzszünet" kampányoknak. Az afrikai országok is mindinkább a jogkövető magatartásra serkentik a működő vállalkozásokat, ugyan kisebb arányban, de átlagban 3 százalékkal csökkent az illegális szoftverfelhasználás. A közel-keleti térséggel együtt a világ veszteségeinek mindössze 3 százalékát képviselik. A legmagasabb az illegalitási arány Kenyában (77%), a legalacsonyabb a Dél-Afrikai Köztársaságban (38%).

A nyugat-európai régió országai közül több országban is nőtt az illegális szoftverhasználat aránya, legnagyobb mértékben Franciaországban (40%-ról 46%-ra) és Németországban (28%-ról 34%-ra). A legtöbb illegális szoftvert Görögországban (64%), a legkevesebbet az Egyesült Királyságban (25%) használták.

Interneten is kalózkodnak

A tanulmány szerint a tipikusnak mondható illegális szoftverhasználat módozatai az utóbbi években nem változtak. Előfordul, hogy több gépre telepítenek egyetlen legális példányt, terjednek az eredeti szoftverrel teljesen megegyező megjelenésű másolatok, gyakran a kereskedők másolják az összeállított gép merevlemezére a programot, és természetesen egyre több az internetről letöltött szoftver is.

1994-től 1999-ig az illegális szoftverek aránya a világon folyamatosan csökkent, majd ezt követően 1999 óta emelkedik, 2001-ben elérte a 40%-ot. A veszteség USD-ban számolva 2000-hez képest 6,7százalékkal csökkent, 10,97 milliárd dollárra. Ez azonban nem az illegális szoftverhasználatból származó kár csökkenésével magyarázható, hanem azzal, hogy a 2001-ben a dollár árfolyama erős volt a helyi valutákhoz viszonyítva és a szoftverárak csökkentek. A szoftvergyártóknak a legnagyobb veszteséget Ázsia és Nyugat-Európa országai okozták.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!