Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csökkenő illegális szoftverhasználat Magyarországon

2002.06.21. 16:30
Továbbra is virágzik az illegális szoftverkereskedelem- és használat világszerte, derül ki a BSA csütörtökön kiadott tanulmányából. Magyarországon 2001-ben a szoftverek 48 százaléka volt illegális, ez 3 százalékos csökkenést jelent az előző évihez képest. Az üzleti szoftvergyártók szerzői jogvédelmére létrehozott szövetség számára az International Planning and Research Corporation készített tanulmányt az illegális szoftverhasználatról. A felmérés a teljes 2001-es évben, régiónként és országonként vizsgálja az eladási és más piackutatási adatok alapján az értékesített és telepített üzleti szoftverek arányát, azaz az illegális szoftverhasználatot és az abból származó veszteségeket.
Magyarországon 2001-ben 48 %-ra csökkent az illegális szoftverhasználat 2001-ben (2000-ben ez az arány 51%volt). Ez a BSA szerint többek között a szoftverjogvédő szervezet 2000 év végi kampányának eredménye, mely eredményeként több vállalat rendezte szoftverhelyzetét, de a beszerzések részben áthúzódtak 2001-re. A BSA sikerként ítéli meg a 3 százalékos csökkenést, de ez még mindig messze elmarad az uniós átlagtól (38%).

Egyre több kalózszoftver Kelet-Európában

A kelet-európai régió átlaga a Szovjetunió utódállamaiban tapasztalt nagyfokú illegális szoftverfelhasználás az előző évhez viszonyítva emelkedett és arányaiban is magas, Ukrajnában és Oroszországban 87%. Ugyanakkor több országban is nőtt az illegális szoftverfelhasználás aránya, mint pl. Horvátországban (67%) és Szlovákiában (46%).

Az észak-amerikai kontinensen az USA-ban egy százalékkal nőtt az illegális szoftverhasználat (25%), Kanadában viszont ez az arány nem változott (38%). Latin-Amerikában 1 százalékkal, 57 százalékra csökkent az előző évhez képest az arány. A régió legkevésbé jogkövető országa Nicaragua (78%).

A legtöbb pénzt Japánban bukják

Ázsiában és Óceániában az illegális szoftverhasználat aránya tovább növekedett, 2001-ben 54%. Az ebből eredő kár a világon a legtöbb, 4,7 milliárd USD, az össz-veszteség 43%-a. Bár Japánban az illegalitási arány 37%, a kár a területen belül a legmagasabb, 1,7 milliárd USD. A világ legmagasabb illegalitási arányú országai is ezen a területen vannak, Vietnam (94%), Kína (92%) és Indonézia (88%).

Kenyában tízből hét program illegális másolat

A Közel-Kelet országaiban jelentősen csökkent az illegális szoftverhasználat aránya (2000-hez képest 6 százalékkal, 51%-ra). A BSA szerint ez egyenes következménye a térségben már lezajlott "Tűzszünet" kampányoknak. Az afrikai országok is mindinkább a jogkövető magatartásra serkentik a működő vállalkozásokat, ugyan kisebb arányban, de átlagban 3 százalékkal csökkent az illegális szoftverfelhasználás. A közel-keleti térséggel együtt a világ veszteségeinek mindössze 3 százalékát képviselik. A legmagasabb az illegalitási arány Kenyában (77%), a legalacsonyabb a Dél-Afrikai Köztársaságban (38%).

A nyugat-európai régió országai közül több országban is nőtt az illegális szoftverhasználat aránya, legnagyobb mértékben Franciaországban (40%-ról 46%-ra) és Németországban (28%-ról 34%-ra). A legtöbb illegális szoftvert Görögországban (64%), a legkevesebbet az Egyesült Királyságban (25%) használták.

Interneten is kalózkodnak

A tanulmány szerint a tipikusnak mondható illegális szoftverhasználat módozatai az utóbbi években nem változtak. Előfordul, hogy több gépre telepítenek egyetlen legális példányt, terjednek az eredeti szoftverrel teljesen megegyező megjelenésű másolatok, gyakran a kereskedők másolják az összeállított gép merevlemezére a programot, és természetesen egyre több az internetről letöltött szoftver is.

1994-től 1999-ig az illegális szoftverek aránya a világon folyamatosan csökkent, majd ezt követően 1999 óta emelkedik, 2001-ben elérte a 40%-ot. A veszteség USD-ban számolva 2000-hez képest 6,7százalékkal csökkent, 10,97 milliárd dollárra. Ez azonban nem az illegális szoftverhasználatból származó kár csökkenésével magyarázható, hanem azzal, hogy a 2001-ben a dollár árfolyama erős volt a helyi valutákhoz viszonyítva és a szoftverárak csökkentek. A szoftvergyártóknak a legnagyobb veszteséget Ázsia és Nyugat-Európa országai okozták.