Piroska
-3 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Beszólt az APEH a BSA-nak

2007.11.19. 13:32
APEH-ellenőrzéssel fenyegette a magyar vállalatokat a nagy szoftvergyártókat képviselő Business Software Alliance (BSA), mégpedig egy nem létező jogára hivatkozva. A legális szoftverhasználatért küzdő szervezet már többször elvetette a sulykot, például amikor bilinccsel kampányolt a szoftverlopás ellen. Most az APEH beszólt a szervezetnek, hogy álljon le.

Tény, hogy Magyarországon sokan használnak lopott szoftvert, ezért a Microsoft, Adobe és más nagy szoftvergyártók érdekeit képviselő BSA időnként levélben hívja fel a vállalatok figyelmét arra, hogy az illegális szoftverhasználat lopás, és ennek megfelelően szigorúan büntethető. A tájékoztatás még rendben is volna, hiszen mérnökök hada dolgozik a szoftverek kifejlesztésén, és nekik is meg kell élniük valamiből, csakhogy a jogvédők most igencsak mellényúltak.

A BSA nemrég több ezer vállalatnak küldött levelet, amelyben szoftvernyilvántartásukba kért betekintést, és arra utalt, hogy aki nem küld adatokat, annak APEH-hel gyűlik meg a baja.

„Felhívjuk a figyelmüket, hogy az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) és a BSA együttműködésének eredményeként megszületett egy szoftverek számviteli nyilvántartására vonatkozó irányelv/ajánlás, amely részletesen tartalmazza a szoftverek – mint immateriális eszközök – nyilvántartásra vonatkozó számviteli elvárásokat.

Ezen irányelveknek/ajánlásoknak megfelelően kérjük, hogy a meglévő, hiányos szoftvernyilvántartásukat felülvizsgálni szíveskedjenek. … Felhívjuk figyelmüket, hogy amennyiben a jelen, ismételt levelünkre sem küldik meg a társaságuk szoftvereinek nyilvántartását a megadott határidőre, úgy gyakorolni fogjuk az APEH és a BSA között fennálló együttműködési szerződésben rögzített jogainkat.”

Az APEH weboldalán fellelhető (pdf) együttműködési szerződés szerint a BSA nem létező jogokra hivatkozik, a megállapodás szerint legfeljebb arra kerülhet sor, hogy az APEH elmondja a BSA-nak a szoftverhasználattal kapcsolatos általános tapasztalatait. Emellett a vállalatoknak egyáltalán nem kötelező a BSA által elvárt módon nyilvántartaniuk a szoftvereiket, és az APEH nem is kéri számon e nyilvántartás meglétét.

Az APEH egyébként már október végén megkérte a BSA-t arra, hogy ne terjeszkedjen túl az adóhatósággal kötött együttműködési megállapodásban foglaltakon, mert ezzel veszélyezteti a megállapodás fenntartását, derül ki az adóhatóság hétfői sajtóközleményéből. Az APEH azért működik együtt a BSA-val, hogy felléphessen a szerzői jog megsértéséből eredő adócsalások ellen.

Sarlós Gábor, a BSA sajtószóvivője lapunknak elismerte, hogy nem volt túl szerencsés a megfogalmazás a levélben, amely háromezer ötszáz vállalathoz eljutott. A szóvivő elmondta, hogy ezer cég már válaszolt a BSA megkeresésére, és kilencven százalékuk a szoftvernyilvántartást postázta, csupán tíz százalék kifogásolta a BSA módszerét.

Egy olvasónk azonban nemcsak a fenyegetőzésre panaszkodott, azt is kifogásolta, hogy a BSA túl sokat akar tudni a cégek szoftverhasználatáról, ami üzleti titok. Ráadásul a BSA weboldalán elérhető szoftvernyilvántartási minta igencsak félrevezető, a szerzői jogban és a szoftverek nyilvántartásában kevéssé jártas vállalkozásokat arra ösztönözheti, hogy az összes meglévő szoftverükről adják meg az adataikat, ne csak a BSA által képviselt gyártók szoftvereiről.

„Az alábbiakban a BSA egyes tagvállalatainak a használatban legelterjedtebb szoftvereit említjük példaként, de ez nem jelent semmiféle pozitív megkülönböztetést a többi szoftvergyártó termékeivel szemben.” - írja a minta. (a teljes minta itt letölthető:pdf)

Így a BSA a túlbuzgó bevallóktól akár azt is megtudhatja, hogy az általa képviselt cégek riválisai milyen áron, milyen licencfeltétellel értékesítik szoftvereiket, és ehhez aztán igazán semmi köze nincs.