Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Bulgáriában terjeszkedne a Matáv?

2004.07.15. 09:28
A vezető bolgár mobilszolgáltató, a 2,7 millió előfizetővel rendelkező MobilTel iránt érdeklődik a Matáv, írta a Bloomberg a bolgár Dnevnik című napilapra hivatkozva. A Matáv sajtóosztálya a Napi Gazdaság érdeklődésére nem kommentálta a hírt, a lap bolgár forrásai ugyanakkor nem tartják elképzelhetetlennek a kapcsolatfelvételt a Matáv és a MobilTel tulajdonosai között.
Montenegro után vagy mellett Bulgária is a Matáv és a mögötte álló Deutsche Telekom célkeresztjébe került, legalábbis ha igaz a szófiai Dnevnik című napilap értesülése a magyar távközlési cég vételi érdeklődéséről. A célpont a 8,5 milliós Bulgária nemrég még monopolhelyzetben lévő, de ma is 70 százalékos piaci részesedésű mobilszolgáltatója, a 2,7 millió ügyfelet kiszolgáló MobilTel lenne.

Alig egy hónapja erősítette meg Brüsszelben Straub Elek Matáv-vezér, hogy a magyar cég fontolgatja, hogy ajánlatot nyújtson be a Telekom Montenegróra, amelynek a privatizálása még idén várható. A másik lehetséges célpont, a bolgár MobilTel lényegesen nagyobb, így biztosra vehető, hogy a Matáv csak a DT-től vagy nemzetközi pénzpiacon felveendő hitellel szállhat versenybe a több mint 1 milliárd euróra becsülhető cégért. A Matáv eladósodási lehetőségét megfigyelők - a délkelet-európai terjeszkedést láthatóan leányára bízó DT-vel a háttérben - ennél is többre becsülik a megfigyelők, így forrásoldalról elvileg nem lenne akadálya az üzletnek. (Augusztusban egyébként lejár egy a DT felé fennálló nagyhitel.)

Növekvő penetráció

Bulgáriában a mobilpenetráció talán már az év végére eléri az ötven százalékot. A MobilTel 2,7 millió előfizetője mellett a két éve indult, görög tulajdonban lévő második GSM-szolgáltató kevesebb mint egymillió ügyféllel rendelkezik, a harmadik alig több mint százezerrel. Utóbbi tulajdonosa a nemrég privatizált távközlési óriáscég, a BulTelekom még bőven beleszólhat a mobilpiac felosztásába, ugyanis bár jelenleg csak a 450 megahertzes sávon nyújt szolgáltatást, a harmadik GSM-licenc tulajdonosaként márciusban elindítja új szolgáltatását. A BulTelekom viszont a korábbi monopolhelyzetnek köszönhetően igen jó pénzügyi mutatókkal rendelkezik.

Jó vétel lenne

Az investor.bg bolgár internetes portál adatai szerint tavalyi árbevétele 850 millió, EBITDA-ja 530 millió leva volt (a leva a régi német márkával egyenértékű, 0,515 euró). A 62 százalékos EBITDA-arány minden telekomcég számára vonzó célponttá teszi a bolgár mobilcéget. (Összehasonlításul: a MakTel híresen jó EBITDA-aránya az első negyedévben 52,5 százalékos volt.) A MobilTel korábban egy orosz származású izraeli milliárdos, Michael Csornij ellenőrzése alatt állt, de nemrég az ABN Amro és a Citigroup vezetésével nemzetközi pénzügyi befektetők is jelentős részt szereztek benne. A részvényeket szófiai hírek szerint a régi és új tulajdonosokból álló konzorcium árulja, de nem kizárólag a száz százalék eladó.

A Matáv sajtóosztálya a Napi Gazdaság kérdésére - arra hivatkozva, hogy sajtóértesüléseket soha nem szoktak kommentálni - nem kívánt reagálni a bulgáriai hírekre. Két hónappal ezelőtt a montenegrói érdeklődést is csak az első "no comment" után két héttel erősítette meg a Matáv első embere.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!