Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Tanácsadó céget vesz a Novell

2001.03.19. 16:27
A Novell 266 millió dollárnyi részvényért megvásárolja a Cambridge Technology Partners céget, mely informatikai szolgáltatásokat, továbbá stratégiai és vezetői tanácsadást nyújt ügyfeleinek. Az egyesülés, mely során a Cambridge a Novell leányvállalatává válik, illeszkedik a Novell stratégiájába, mely technológiai megoldásokat szállító cégből elektronikus üzleti megoldásokat nyújtó céggé kívánja alakítani a vállalatot.
A Novell két éve választott új fejlődési irányt, akkor hozta létre tanácsadó üzletágát, és szélesítette termékskáláját. A korábban kizárólag hálózati operációs rendszereket fejlesztő cég egyre nagyobb súlyt helyez címtárra alapozott hálózati szolgáltatásaira. A Novell Consulting Services (tanácsadói szolgáltatások) részlegének több mint 350 munkatársa van, forgalma pedig a cég bevételeinek 5 százalékát teszi ki. Mint azt Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezetője hétfőn elmondta, a Novell célkitűzése, hogy 2002-re tanácsadó részlegének forgalma elérje az összbevétel 30 százalékát. Ennek gyorsabb eléréséhez jó eszköz a Cambridge felvásárlása.

Szintén a stratégiaváltást jelzi, hogy a Novell elnök-vezérigazgatója, Eric Schmidt átadja a vezérigazgatói posztot Jack Messmannek, a Cambridge elnök-vezérigazgatójának. Messman nemcsak a Cambridge vezetője: húsz éve dolgozik a Novellnél, ez idő alatt vezérigazgatói posztot is betöltött, jelenleg pedig a Novell igazgatótanácsának tagja. Schmidt továbbra is az igazgatótanács elnöke marad, és a vállalat stratégiai igazgatója lesz.

Az évi 500 millió dolláros forgalmú Cambridge Technology Partners jó nevű informatikai tanácsadó cég, mely mintegy tíz éve van jelen a piacon. Ügyfelei között főleg távközlési, energiaipari és gyártócégek szerepelnek, jól kiegészítve a Novell főleg állami, oktatási és egészségügyi intézményekből álló ügyfélkörét. Átfedés mindössze a pénzügyi és szállítási szektorban mutatkozik. A Cambridge eddig technológiafüggetlen cég volt, mindig az adott feladatra leginkább alkalmas megoldást ajánlotta ügyfeleinek. A cégek közleménye szerint ez a jövőben sem fog változni, a Cambridge tanácsadói nem részesítik előnyben a Novell szoftvereit az ügyfél igényeit megoldó szoftver kiválasztásakor.

Az egyesüléstől a Novell a 2002-es pénzügyi évre 24 százalékos növekedést vár, vagyis összesen 1,6-1,7 milliárd dolláros bevételt. Az idei pénzügyi évre 1,2 milliárdos bevételt prognosztizálnak, részvényenkénti 18 centes nyereséggel. Míg a két cég egymáshoz viszonyított forgalmát tekintve felvásárlásról van szó, alkalmazottaik számát nézve inkább egyesülésről beszélhetünk: a Novellnek 4500, a Cambridge-nek pedig 3400 alkalmazottja van jelenleg. Mivel alig vannak átfedések a munkaköröket és a szakértelmet illetően, a munkatársak számának komolyabb csökkentése nem valószínű.

A Cambridge felvásárlását már jóváhagyta a Novell és a Cambridge igazgatótanácsa, már csak a Cambridge részvényeseinek és az amerikai trösztellenes hatóságnak kell rábólintania az ügyletre. A részvénycsere keretében a Cambridge részvényesei 0,668 Novell-részvényt kapnak minden egyes Cambridge-papírjukért.