Bankkártyagigászok trösztellenes pere

2000.06.13. 13:27
Trösztellenes pert indított az amerikai Igazságügy Minisztérium a VISA és a Mastercard ellen. A két óriásvállalat az amerikai piac csaknem 80%-át tartja ellenőrzése alatt. A vádak szerint a két gigacég szoros egységet alkotva visszaél piaci befolyásával, valamint szankciókat alkalmaz azokkal a bankokkal szemben, amelyek más céggel mernek szerződést kötni.
Egy hét sem telt el még a Microsoft elleni trösztellenes ítélet kihirdetése óta, (melynek értelmében a szoftveróriást részekre osztják), Bill Gates megszívatásának sikerén felbuzdulva kedden New Yorkban máris újabb trösztellenes hadjárat kezdődött.

Az áldozata ezúttal a VISA és a Mastercard
Az igazságügyi minisztérium kiszemelt áldozata ezúttal a VISA és a Mastercard, a több mint 500 millió hitelkártyát számon tartó amerikai piac csaknem 80%-át uraló két bankkártyagigász.

A vádak szerint a két gigacég szoros egységet alkotva visszaél piaci befolyásával, lehetetlenné téve a többi, bankkártyában utazó vállalat boldogulását, valamint szankciókat alkalmaz azokkal a bankokkal szemben, amelyek más céggel mernek szerződni. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a Visa és a MasterCard jelenlegi szabályzata kizárja, hogy a két céggel szerződött bank kiadja a két legnagyobb panaszos, az American Express, és a Discover kártyáit.

A vádlók szerint mindez két okból is káros hatással van a piac fejlődésére. Az egyik érv az, hogy a Mastercard és a VISA akadályozza az amerikai állampolgárokat abban, hogy maguk döntsék el, melyik pénzügyi társaság szolgáltatásait választják, a másik vád szerint pedig a két multicég uralma lehetetlenné teszi a piaci verseny kialakulását, minek következtében az amerikai kártyabiznisz évek óta helyben topog.

A minisztérium ügyészei szerint ugyanis a Mastercard a VISA pénzügyi kifogásai miatt több mint tíz éve halogatja az úgy nevezett okos kártya bevezetését, mely régóta tervezett második generációs hitelkártya sokféle személyes adatot tartalmazó és továbbító kommunikációs ezköz technológiája már évek óta a cégek birtokában van.

Amennyiben a minisztérium pert nyer, a két céget minden bizonnyal teljesen átalakítják, a szerződésekben érdekelt bankokat pedig új feltételek kidolgozására kényszeríthetik az Egyesült Államokban, ahol ezentúl reszkessen minden gonosz mammutvállalat.  • Hírek
  • Hírek