Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Itt az Origami, itt a Cebit

A mostani Cebitet, a világ legnagyobb technológiai showját már nehéz összehasonlítani az egy évtizeddel korábbival. Akkoriban még sokkal inkább szakmai volt a kiállítás, manapság az mp3-lejátszóknak, a digitális fényképezőgépeknek és a mobiltelefonoknak köszönhetően gyakorlatilag már mindenki érintett a számítástechnikában. Elvesztettük az ártatlanságunkat.

A hannoveri Cebitet továbbra is (vagy még inkább) a világ legnagyobb technológiai showjának szokták nevezni, ennek megfelelően csak nyomós indokkal maradnak távol a legnagyobb gyártók. A Sony például nem lesz ott, de ez érthető: ha eljönne, kénytelen lenne bemutatni a PlayStation 3-at, amivel viszont májusig várna a japán cég.

Ott lesz viszont az IBM, és az óriás legújabb szuperszámítógépei, melyekben a legendás Cell processzorok, a PS3 csipjei üzemelnek, így valamilyen formában mégiscsak jelen lesz a várva várt következő generációs konzol.

Megérkeztek a zsebtáblapécék


Klikk a képre!

A Microsoft Origamija viszont annyira ott lesz, hogy már be is mutatkozott. A forradalmian új számítógépről hosszú heteken át csak annyit lehetett tudni, hogy jön és nagyon izgalmas lesz. A világ legnagyobb szoftvergyártója csütörtök reggel leplezte le az Origami projektet, amely csupán egy miniatűr pécékre szabott felhasználói interfész, egy szoftver, amely a laptopoknál kisebb, a tenyérgépeknél azonban nagyobb eszközökön fut. Magyarán azokon a számítógépeken, amelyek megfelelnek az Intel által szerdán bemutatott UMPC (Ultra Mobile PC) méretszabványnak, és Windows XP az operációs rendszerük.

Az UMPC kijelzője meglepő módon ugyanúgy 800x480 képpont felbontású, mint a Nokia 770 kijelzője, és ugyanúgy van benne wifi, azaz kitűnően lehet vele internetezni. A nyilvánosságra hozott adatok szerint mindegyik UMPC egy kilogrammnál könnyebb lesz, és a Microsoft Windows XP Tablet Edition operációs rendszerének módosított változata fut majd rajtuk, amelynek az eredetijét érintőképernyős laptopokra tervezték.

A Microsoft most - szemben az Xbox-szal - nem bonyolódik bele a hardvergyártásba, ezt a feladatot inkább partnereire bízza. A bemutatón elsőként a Samsung állt elő egy zsebtáblával, és a dél-koreai gyártó új eszköze már áprilisban a boltok polcaira kerül - sajnos egyelőre nem tudni, hogy a világ mely részein. Külföldi lapok beszámolója szerint a Samsung kütyüjében 900 megahertzes processzor, ötszáz megabájtos memória és 802.11 a/g szabványú wificsatoló van.

A Microsoft-Intel páros úgy állítja be az UMPC-Origami kombinációt, mintha csak azon lehetne tökéletesen internetezni, és a konkurens linuxos Nokia táblagép ennél sokkal kevesebbet tudna, amiben részint igazuk is van. Arról az apróságról azonban elfeledkeznek, hogy az idén megjelenő UMPC-k várhatóan ezer dollárba, azaz több mint kétszázezer forintba kerülnek majd, és akkumulátoruk egyetlen feltöltéssel legfeljebb kétórás üzemidőt biztosít, ami nem kevés, hanem egyenesen nevetséges.

Ezzel szemben a kisebb tudású Nokia 770 körülbelül kilencvenezer forintért megvásárolható, és akkuja körülbelül négy órán át bírja. A Microsoft bejelentése szerint később akár ötszáz dollárra is leeshet az eszköz ára, ha a gyártók ügyesen választják ki az alkatrészeket, ami valószínűleg szintén gyengébb eszközöket eredményez majd.

Minden mobil lesz


Galéria!

Persze más újdonságra is érdemes számítani a kiállítás hat napja alatt. Óriási mobildömpingre kell felkészülni, és ez jelen esetben nem csak telefonokra érvényes: 2006-ban minden hordozható lesz. Ezt segítik elő az üzemanyagcellás akkumulátorok, várhatóan ebben az évben piacra kerülnek az első példányok, ezek egyszerűbben tölthetők és hosszabban használhatók, mint elődeik.

Várhatóan tovább erősödik a konvergencia, a BBC olyan eszközöket vizionál, amelyek jók lesznek mindenre. A lap szerint a Samsung 8 gigabájtos apró merevlemeze katalizálja majd ezt a folyamatot. Az egyik legáltalánosabb elvárás viszont az, hogy a kommunikálni képes eszközök minden fontosabb csatornát ismerjenek, így legalább a gsm-et, a wifit, a 3G-t és a wimaxot.

A Cebit március 9-től 15-éig tart, és a szervezők reményei szerint legalább félmillióan látogatják majd a kiállítást. Ebből kettő az Index alkalmazottja lesz, péntektől Kovács ügynök és Hód ügynök beszámolóit olvashatják az Index oldalain.