Aliz
6 °C
14 °C

Chipkártya a Kereskedelmi és Hitelbanknál

2002.04.08. 12:03
A Kereskedelmi és Hitelbank (K and H) legutóbbi bejelentése szerint legkésőbb július végéig saját fejlesztésű chipkártyával jelenik meg a magyarországi pénzpiacon. A bank két év alatt teljes elfogadói hálózatában lehetővé teszi a chip bankkártyák használatát.
A K and H a chipkártya-rendszer bevezetésének első lépéseként tavaly decemberben olyan bankkártya műveletet hajtott végre, amikor is a bank terminálja a mágnescsíkos kártyánál sokkal biztonságosabb chipkártyát fogadott el a fizetés teljesítésekor. Magyarországon a K and H volt az első bank, amely a Visa nemzetközi kártyatársaságtól erre engedélyt kapott. A nyáron kibocsátandó K and H chipkártyák is várhatóan Visa-kártyák lesznek, új logóval, új tervezéssel, és több tízezer példányban kerülnek majd a piacra.

Ezzel párhuzamosan a K and H belga főtulajdonosa, a KBC Bank márciusban megállapodást kötött a Proton World bankkártya informatikai céggel, hogy a KBC a kelet-közép-európai leányhitelintézeteinél bevezeti a többfunkciós Proton Prisma smartkártya technológiát. A döntés értelmében 2003-ban kezdődhet meg a KBC Bank szabványa szerinti chipkártyák kibocsátása Magyarországon a K and H hálózatában.

A Visa International jelenleg 1,8 millió kártyát mondhat magáénak Magyarországon, amelyből 1,5 millió Visa Electron. A Visa International a közelmúltban kezdte el az úgynevezett smartkártyák (intelligens bankkártyák) legújabb generációjának fejlesztését. Ezek a kártyák a beépített chipek segítségével alkalmasak lesznek mind betéti, mind hitelfelvételi, illetve egyes cégek hűségprogramjaihoz kötődő funkciókat is teljesíteni, a hagyományos kártyával való vásárlás, vagy készpénzfelvétel mellett .

A Visa International e betéti és hitelkártya típusának, a Visa Smart Debit Creditnek (VSDC) a bevezetése nagymértékben megnöveli a kártyák biztonságos használatát mind az elfogadóhelyeken, mind az interneten. A VSDC a visszaélések lehetőségét egyrészt az engedélyezési eljárással, másrészt a PIN-kód használatával nagymértékben csökkenti.

A kártya hitelesítése akkor is elvégezhető a chipbe beépített adatok révén, ha nem áll rendelkezésre on-line kapcsolat a bankkal. A PIN-kód pedig akkor is ellenőrizhető lesz, ha szintén nem vehető fel a kapcsolat bankkal, mert a számot a chip is tartalmazza, mégpedig kódolva.

A Visa International és az Europay International már a közeljövőben szeretné elterjeszteni a bankkártyákon a chiptechnológiát. Ennek érdekében a Visa és az Europay a kártyás visszaélések okozta károkat 2006. január 1-jétől már arra a tagbankra hárítja át, amelyik még nem alkalmazza saját kártyarendszerében a chiptechnológiát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?