Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

40 milliárdos Compaq

2001.02.09. 13:02
Magyarország legnagyobb informatikai nagyvállalata, a Compaq Computer Magyarország Kft. 40 milliárd forintos összbevétellel zárta a 2000-es pénzügyi évét. A mostani eredmény a tavalyi időszakhoz viszonyítva mintegy 30 százalékos növekedést jelent, az idei esztendőre pedig 45-50 milliárdos forgalmat tervez a cég. A Compaq a PC eladások területén 20 %-os részesédésével továbbra is meggyőzően vezet, a másfél éve indított Compaq Depo online áruház forgalma pedig néhány hónapon belül átlépi 1 milliárdos küszöböt.
Tempósan lépeget évről évre a Compaq Magyarország, egy évvel ezelőtt 30 milliárdos évi forgalomról számoltak be, idén pedig beléptek a 40 milliárdosok klubjába. Beck György vezérigazgató azonban nemcsak erre a növekedésre büszke: "A 2000-ik év értékelésekor talán a legfontosabb a bevétel összetételének alakulása: idén a magyar leányvállalat több mint 70 százalékra növelte az úgynevezett nem PC jellegű (nagyvállalati technológiák, szolgáltatások, rendszerintegráció) bevételeinek arányát, vagyis a Compaq mára végérvényesen maga mögött hagyta a PC-gyártó titulust."

Beck György
A Compaq Magyaroszág vezérigazgatója
A Compaq 2000-ben a PC piacon is kiemelkedő teljesítményt mutatott, közel negyvenezer eladott géppel a piac mintegy 20 százalékát tudhatja magáénak, mely összességében közel 11 milliárd forintos forgalmat eredményezett a cégnek. Szolgáltatásokból 14 milliárd, míg nagyvállalati eszközökből (Alpha, Tandem és Intel szerverek, hálózati eszközök, tároló technológiák) 15 milliárd bevétel keletkezett A Compaq rendkívüli dinamikával növelte PC piaci helyzetét is, és az egyenletes növekedés következtében ismét 20 %-ot megközelítő a részesedése. A dinamikát jelzi: míg a hazai PC piac 9,7%-kal nőtt, a Compaq 15,4%-al növelte forgalmát, így 1999-ről 2000-re még további 1%-kal növelte piaci részesedését. Más szóval a Compaq a cég piaci részesedését tekintve továbbra is akkora, mint a három legnagyobb versenytárs (IBM + HP + DELL) együttesen. 2000-ben a szerverek területén is - 29,2%-os éves piaci részesedéssel - a Compaq-é a már megszokott első hely, több mint 30 %-os növekedéssel zárva a negyedik negyedévet, miközben a szerverpiac e negyedévben több mint 5%-ot csökkent.

Másfél éve nyitott meg Compaq Depo néven a cég online áruháza, mely mára jelentős részesedést hasított ki az értékesítésből: a tavalyi esztendőben 829 milliós forgalmat bonyolított! Az indulás óta összesen 945 millió forint értékben vásároltak a Depóban, közel tehát az 1 milliárdos küszöb. Scharek Viktor kereskedelmi igazgató beszámolt néhány adatról a Depo kapcsán: mintegy 3000 darab eszközt vettek le a vevők a virtuális polcokról, ezek között természetesen a PC-k vezetnek, 2539 PC fogyott ily módon, a sorban iPaq következik 260 darabbal, s notebookból is 220 darabot vásároltak. Közel 350 ügyfél látogatja a Depót - ennek fele ráadásul új vevő -, s a legnagyobb összegű megrendelés egy 37 milliós szállítmány volt.

Az anyavállalat eredményei
A Compaq Computer Corporation 11,5 milliárd dolláros értékesítési árbevételt ért el a 2000. december 31-ével végződő negyedik negyedévben. Ez az összeg 10 százalékkal -az euro és dollár árfolyamváltozás hatását figyelmen kívül hagyva pedig 19 százalékkal - haladja meg az előző év megfelelő időszakának értékét.
A negyedév nettó üzemi eredménye 515 millió dollárt tett ki, ami 30 centes törzsrészvényenkénti nyereségnek felel meg (ami 14 centes növekedés).

A 2000. december 31-én zárt év összárbevétele 42,4 milliárd dollárt tett ki, ami 10 százalékos (az árfolyamváltozás figyelembe vételével 15 százalékos) növekedést jelent az előző évhez képest.
A nettó üzemi nyereség az 1999. évi érték több mint háromszorosára emelkedett, elérve az 1,7 milliárd dollárt. Az egyszeri tételeket is figyelembe véve, az év egészére számított 569 millió dolláros (illetve higított törzsrészvényenként 33 centes) nettó eredmény pontosan megegyezik az előző évivel.