Móric
14 °C
15 °C

Szomorú vásárnap

2000.11.02. 19:39
Minden évben ősszel lehullanak a fákról a levelek, és ilyenkor érezzük, hogy valakinek el kell mennie a Compfairre, mert mégiscsak magyar és számítástechnika. Ha a tavalyi volt a teremfoci, akkor nagyságrendileg ez idén hozzá képest minigolf.
Persze könnyű bántani a Compfairt, hiszen az ország méreteihez és informatikai jelentőségéhez igazodik. S miként ez utóbbi mutató a nullához konvergál, nem csoda, hogy a gombamód szaporodó plazmatévéken, projektorokon és fénymásolt árlistákon kívül nincs is sok más látnivaló.

A magyar közönségnek nem is kell nagyon több, a legtöbben megszokásból kimennek és gyűjtenek egy szatyorra való papírszemetet. A kezdőbbek reklámszatyorba pakolgatják a kis számú színes prospektusokat és a túlnyomórészt lézernyomtatott fekete-fehér árlistákat. A tapasztaltabbak legalább hátizsákkal indulnak a bodésoroknak, az igazán profik pedig alapból szétválogatják a színeset, fehéret, papírt, műanyagot megkönnyítve ezzel a későbbi újrahasznosítási célú feldolgozásukat.

A nagy nemzetközi vállalatok már egy ideje nem húznak fel saját standot, így a terepet ellephetik a középes és nagyobb számítástechnikai üzletek, a lapkiadók, meg a Matáv-birodalom, aminek azért kötelező megjelennie minden nagyobb szakmabeli haknin. Rajtuk kívül viszont más internetszolgáltatót nem látni, nyilván a májusi Info 2001-re gyúrnak.

A Compfair 2000-re már az előkarácsonyi jellegét is elveszítette, legalábbis az üzletek már azzal sem fáradnak, hogy árlistáikra nagybetűkkel kiírják, hogy ,,Compfair-akció" vagy hogy ,,Most 10 százalékkal olcsóbban". Szimbolikusan annyiban maradt meg a szeretet ünnepét bevezető jelleg, hogy a boltosok a vásár végével nyugodt lélekkel emelhetnek árakat a tajvani viharokra és a Hamasz terroristákra hivatkozva, akik minden karácsony előtt feltartóztatják a videokártyákkal és szkennerekkel megpakolt karavánokat.

Töretlen slágerként tarja magát azonban a standok között a Microsoft talán legnagyobb tömegeket megmozgató, legszélesebb körben elfogadott, felhasználóbarát és legmegbízhatóbb szoftvere, a pasziánsz. Az örökzöld játékot kivetítőkön és lcd-monitorokon egyaránt nagy megelédéssel és átéléssel aprították az unatkozó hostessek.

Sláger a pasziánsz