Gusztáv
-4 °C
1 °C

A Compaq az Intellel együtt fejleszti az Alphák utódját

2001.06.28. 09:47
Több évre szóló megállapodást jelentett be a Compaq: az Alpha-technológián alapuló vállalati processzorgyártás kulcsfontosságú elemeit átadja az Intelnek, és a teljes 64 bites vállalati szervercsaládját átállítja 2004-ig a továbbfejlesztett Itanium architektúrára.
A Compaq az eredeti terveinek megfelelően jövőre még kihozza az Alpha EV7-es processzorcsaládját, ám a 2004-re tervezett EV8 helyett már egy új, az Intel és a Compaq által közösen fejlesztett Itanium processzort fog a vállalati szervereibe beépíteni. Az új processzor kódneve egyelőre IPF II [Itanium Processor Family II.].

A megállapodás keretében több száz, jelenleg a Compaqnál dolgozó mikropocesszor-fejlesztőnek kínál majd állást az Intel. A fejlesztőmérnökök egy része a Compaqnál marad, hogy a következő generációs Alpha processzorok jelenleg folyó fejlesztési munkálatait befejezze, majd ezt követően ők is átigazolnak az Intelhez. Ezzel együtt a Compaq azonnal megkezdi a Tru64 Unix, az Open VMD és a Nonstop Kernel operációs rendszerek és fejlesztőeszközök Itaniumhoz való adaptálását, így a jövőben a Compaq vállalati szerverek felhasználói - a Linuxszal és a Windows-zal együtt - öt operációs rendszer közül választhatnak.

Az IPF II. természetesen nem kizárólag a Compaq részére készül, a Compaq mérnökök által fejlesztett processzorcsalád felbukkan majd a Dell, a HP és az IBM szervereiben is.

Magyarország jelentős Alpha szerverállománnyal rendelkezik, így fontos, hogy a szervercsaládot az átállás után várhatóan 2005-ig forgalmazza a Compaq, ám természetesen a támogatás ezt követően is hosszú ideig megmarad, 2010-ig biztosan.

Mit nyer az Intel, mit a Compaq?

Az Intel a tavalyi IDC-adatok szerint a frontend gépeknél 89 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett, a négyprocesszoros gépeknél az arány 69 százalék, míg a nagy teljesítményű back end szervereknél 34 százalék - az együttműködésnek köszönhetően ez utóbbi szektorban ugrásszerű növekedést várnak.

A Compaq több területen is profitál az együttműködésből. Az Alpha-technológia Itanium processzorokba való beépítésével az Alpha a jövő iparági szabványának részévé válik, ezenkívül jelentős javulás várható az ár/teljesítmény arányban, hiszen az Intel nagy gyártókapacitásának köszönhetően jóval olcsóbbak lesznek a gépek.

A technológia-transzfer pénzügyi részletei ugyan nem nyilvánosak, de a Compaq a processzorfejlesztés feladásával évente több 100 millió dollárt takarít meg, ezeket az összegeket pedig a néhány napja bejelentett új vállalati stratégia szellemében kívánják átcsoportosítani.

A jövő nem a "vasgyártásé"

A Compaq új üzleti modellje Magyarországon nem jelent akkora újdonságot, a Compaq Magyarország bevételei már eddig is hasonlóan alakultak. Néhány éve még a világ legnagyobb pc-gyártójaként hirdette magát a Compaq, ám az utóbbi időben fokozatosan koptatta el ezt az imázst, egyre fontosabb szerepet kapott a nagyvállalati szegmens és a rendszerintegráció. Új üzleti modelljében négy szám szerepel: 30-30-30-10. Vagyis az óriáscég azt szeretné elérni, hogy a bevételi tervben 30-30 százalékkal szerepeljen a nagyvállalati szektor, a pc-üzletág és a szolgáltatás, s 10 százalékkal a szoftverértékesítés.