Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Megtorpanó piacon erősít a magyar Compaq

2001.09.05. 14:51
Az idei év első félévében 18,5 milliárd forint volt a Compaq Magyarország forgalma, amely félmilliárddal több az előző évinél. Míg a hazai leányvállalat nem kommentálja az anyacég fúziós terveit a HP-vel, az elemzők és a tőzsde nem titkolják aggályaikat. A két cég részvényárfolyama több mint 10 százalékkal zuhant kedden, így a tegnap még 25 milliárd dolláros fúzió ma már csak 20 milliárdot ér. Az egyesüléssel 15 ezer dolgozót küld el a két cég világszerte, a fúzióra azonban még a versenyfelügyeleteknek is rá kell bólintaniuk.
A Compaq Computer Magyarország az idei év első félévében 18,5 milliárd forint árbevételt ért el, jelentette be Beck György, a cég vezérigazgatója sajtótájékoztatón. A cég recesszióval terhelt világgazdasági környezetben, megtorpanó hazai informatikai piacon érte el az összeget, mely félmilliárd forinttal haladja meg a tavalyi év hasonló időszakáét, hangsúlyozta a vezérigazgató.A Compaq az elmúlt évben 40 milliárd forint árbevételt ért el, ami mintegy 10 milliárd forinttal haladta meg az 1999. évit. A cég idén is 40 milliárd forintos bevételt tervez, melyet Beck szerint el fognak érni.

Stagnáló hazai PC-piacon növekvő Compaq-eladások

A hazai leányvállalat jelenleg is azt az üzleti modellt alkalmazza, melyet az anyacég 2004-re akar bevezetni, vagyis bevételeinek egyharmadát a személyi számítógépek, egyharmadát a nagyvállalati gépek és egyharmadát a szolgáltatás adja. Míg a hazai PC-piac stagnált, a Compaq PC-ket is forgalmazó Access Business üzletága a második negyedévben közel tízezer eladott géppel 22,3 százalékos részesedést tudhat magának, ami 23,5 százalékos növekedést jelent. Ezen a területen a Compaq harmadik éve áll az élen, 22,3 százalékos piaci részesedése nagyobb, mint a versenytársai által birtokolt terület: az IBM, a HP és a Dell összesen a hazai PC-piac 19,3 százalékát birtokolja. A Compaq különösen jól teljesített az asztali számítógépek piacán, ahol 38,5 százalékkal növelte eladásait, és így 23,5 százalékos részesedést tud magának a hazai piacon.

Nem kommentálják az anyacég terveit

Compaq-ösztöndíjak
A sajtótájékoztatón a Compaq átadta az idei professzori kutatási és diákösztöndíjakat. A professzori ösztöndíjat Pataricza András egyetemi docens, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék professzora nyerte el, míg a diák ösztöndíjakat az egyetem hallgatói, Petres Zoltán, Várady Gergely és Győri Sándor kapták.
Beck György a Hewlett-Packard és a Compaq fúzióját illetően elmondta: még nem tudják, hogyan érinti az egyesülés a két társaság magyarországi cégeit. Mezriczky László, a cég marketingigazgatója kedden az Indexnek azt nyilatkozta, egyelőre korai lenne felbecsülni a HP-Compaq fúzió hazai hatását. A Compaq-Digital egyesülés tapasztalataira alapozva az igazgató úgy vélte, hogy az egyesülés hazai hatása nem azonnal jelentkezik, és addig is az üzletmenet a megszokott módon folyik a cégeknél.

Versenyjogi kérdések

A Compaq-Digital egyesülés hazánkban hét hónappal a bejelentést követően kezdett materializálódni, így a több mint kétszer nagyobb volumenű HP-fúzió esetében várhatóan jóval hosszabb időtartamra számíthatunk. Ráadásul a HP-Compaq egyesülést számos szabályozó hatóságnak is jóvá kell hagynia, így még az is elképzelhető, hogy a GE-Honeywell fúzióhoz hasonlóan kútba esik a terv. A két cég szerint főleg a személyi számítógépek piacán van átfedés termékeik között, így várakozásaik szerint az európai és amerikai versenyfelügyeletek 6-9 hónapon belül jóváhagyhatják a fúziót.

Egyes elemzők szerint a fúzióval kapcsolatban nem merülhetnek föl versenyjogi aggályok az amerikai PC-piacon, mások szerint azonban épp a bolti PC-eladások terén létrejövő HP-fölény adhat okot a fúzió megtorpedózására. A két cég 15 ezer munkatársat bocsát el az egyesüléshez, noha épp most van folyamatban további 15 ezer ember leépítése. Így az új HP-nek 135 ezer munkatársa lesz világszerte.

Büntetnek a befektetők

A piac nem értékelte pozitívan a fúziót: New Yorkban a HP papírjai 18,7 százalékkal, míg a Compaq-éi 10,3 százalékkal zuhantak. Az árfolyamok esése miatt az egész üzlet értéke 25-ről 20 milliárd dollárra olvadt. Elemzők szerint az egyesülést nehezen fogja végrehajtani a két cég, melyek nem büszkélkedhetnek sikeres fúziókkal.

A Compaq 1998-ban 9,6 milliárdért vásárolta meg a Digitalt, azonban három év után idén felhagyott az Alpha processzor gyártásával, és áttért a HP és az Intel technológiájára. A HP jó pár sikertelen fúziót tud maga mögött: 1997-ben 1,29 millió dollárért megvásárolta a VeriFone elektronikus fizetési céget, 1995-ben a szuperszámítógépeket gyártó Convex Computert 250 millióért, 1989-ben pedig a munkaállomásokat gyártó Apollo Computert 450 millióért. "Ha a világ legrövidebb könyveit kell listába szedni, a HP sikeres akvizíciójainak története mindenképpen rajta volna" - nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő elemző a Reutersnek.

Az árfolyamzuhanás másik oka, hogy a PC-eladásokban idén vezető pozícióba került Dell további részesedést tud elmarni a házasságuk szervezésével elfoglalt HP és Compaq elől. Ezt a véleményt osztja Lionel Lim is, a Sun Microsystems ázsiai vezérigazgatója. A két vállalat a második negyedévben a globális PC-piac 19 százalékát birtokolta, míg a Dell 13,4 százalékkal előzte be idén az éveken át piacvezető Compaqot.

  • Győri házak a térképen, keress legszebb családi házak között.
  • Sopronba költöznél? Keresd meg a legszebb házakat sopronban
  • Albéletek Győrben az Otthontérképről!