Friderika
12 °C
29 °C

Szemet vetett a Cisco a Nokiára?

2005.08.08. 14:15
A hírt, amelyet egy londoni lap röpített világgá vasárnap, sem a Cisco, sem a Nokia nem erősítette meg; a finn cég részvényei mindenesetre most 2,1 százalékkal többet érnek a helsinki tőzsdén, mint a pénteki záráskor.

#alt# Megvásárolná a Nokia hálózati üzletágát a Cisco, értesült a Business című londoni napilap. Az újság vasárnapi számában meg nem nevezett forrásokra hivatkozva írta, hogy a világ legnagyobb hálózatihardver-gyártója, az amerikai székhelyű Cisco fontolóra vette a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a finn Nokia megvásárlását.

A hírt sem a Cisco, sem a Nokia nem erősítette meg - igaz, nem is cáfolta -; a finn cég részvényei mindenesetre hétfőn 2,1 százalékkal többet értek a helsinki tőzsdén, mint a pénteki záráskor.

A Cisco piaci értéke 123 milliárd, a Nokiáé 71 milliárd dollárra tehető.

Kacsa forrás nélkül?

A Business szerint a Ciscónak elsősorban a Nokia drótnélküli átviteli technológiájára és infrastruktúrájára fáj a foga. Bár az internetes adatforgalom-irányító berendezéseiről (routereiről) ismert amerikai cég általában olyan kiscégeket vásárol fel, amelyek kevéssé ismert technikával foglalkoznak, a vezérigazgató John Chambers állítólag komolyan fontolóra vette egy drótnélküli infrastruktúrában jártas óriással való összeolvadást.

Egyes elemzők szerint a Nokia intelligens drótnélküli alkalmazásai épp kapóra jönnének a Ciscónak, mások viszont arra figyelmeztetnek, hogy hasonló hír már legalább kétszer felröppent anélkül, hogy azután bármi is történt volna. Annyi biztos, hogy ha a tranzakció létrejönne, a techvilág történetének egyik legnagyobb összeolvadására kerülne sor.

Az élelmes brókerek azért rövid távon mindenképpen Nokia-részvények ész nélküli vásárlását javasolják a befektetőknek, legalább amíg be nem bizonyosodik, hogy kacsa volt az egész.