Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Eljött a szoftveripar visszaesésének ideje

2001.10.31. 10:28
Kapcsolódó cikkek (1)
Éves szintre vetítve mindössze öt százalékkal csökkentek a vállalatok szoftverkiadásai az idei első félévben, miközben a többi informatikai termékre 31 százalékkal költöttek kevesebbet a vásárlók, mint egy évvel korábban. Szakértők ezt átmeneti különbségnek tartják, úgy vélik, a következő időszak a szoftvereladások terén is durva visszaesést hoz.
Az első félév adatai alapján az informatikai ipar idén 31 százalékos forgalomcsökkenést lesz kénytelen elszenvedni - idézi a Business Week a Morgan Stanley Dean Vitter & Co. jelentését, amely szerint a szoftvergyártók csak ötszázalékos visszaesést könyveltek el eddig, ám a jövő a számukra is sokkal borúsabbnak tűnik. Stephen S. Roach, a Morgan Stanley vezető közgazdásza úgy véli, a következő egy évben további 10-20 százalékkal csökken a szoftverek iránti kereslet.A szakértőnek igaza lesz, ha megismétlődik az 1990-91-es és a kilencvenes évek közepén lezajlott informatikai ipari visszaesés forgatókönyve, a szoftveripar ugyanis mindkét esetben hat-kilenc hónappal követte az iparág egészének mélyrepülését.

Már csak a szoftveren spórolhatnak

Okot ad a pesszimizmusra az is, hogy a cégek IT-költségvetésének valamivel több mint 40 százalékát teszik ki a programlicencekre fordított kiadások, következésképpen az elmúlt hónapok költségcsökkentései után már csak ezek lefaragásával érhetnek el további megtakarításokat. Különösen "veszélyes" a legnagyobb vásárlók helyzetének romlása. A General Motors például eddig "mindössze" 100 millió dollárt vett vissza 3 milliárdos éves IT-költségvetéséből, ami nem érintette azt az 500 milliós keretet, amit szoftverekre költ.

Főleg Windows XP-t vesznek majd

További visszaesést sejtető körülmény, hogy az internetgazdaság gondjai "begyűrűznek" a szoftveriparba is. Korábban ugyanis rengeteg internetes, például b2b szoftvert vettek a vállalatok, ám ahogy kiderült, hogy az elektronikus kereskedelem sokkal lassabban terjed, mint ahogy azt várták, ezek jelentős része elsietett, felesleges kiadásnak bizonyult. Emellett elemzők szerint annak a 200 milliárd dollárnak, amit a vállalatok idén szoftverekre költenek, jó részét a Microsoft új operációs rendszerére, a Windows XP-re fordítják majd, ahelyett, hogy bonyolultabb vállalati rendszereket vennének vagy korszerűsítenék vállalatirányítási, erőforrás-gazdálkodási rendszereiket.

A b2b szoftverekben utazó Ariba és Commerce One nem számíthat arra, hogy hamarosan javulnak értékesítési lehetőségeik - vélik szakértők -, mint ahogy az első félévben még jelentős növekedést elérő, vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozó Siebel Systems nagyvállalat vezetői is szerény második félévre számítanak. A Wall Street ennek megfelelően gyenge eredményeket vár a szoftveripartól is, ennek megfelelően az utóbbi hetekben öt százalékkal csökkent az érintett cégek részvényárfolyama.