Osztrák kézbe került a Czech On Line

2000.07.24. 17:00
Közép-Európa legnagyobb internetes üzleti tranzakcióját hajtotta végre a Telekom Austria azzzal, hogy 220 millió dollárért megvásárolta a Czech On Line-t, a legnagyobb csehországi internetszolgáltatót. Legalábbis így minősítette a vételt a Napi Gazdaság szerint a DBG Eastern Europe igazgatója, annak a német kockázati tőkealapnak az egyik vezetője, amelyik a Czech On Line (ma már inkább Video On Line) nevű cég fő tulajdonosa volt. A DBG 1998-ban mindössze hétmillió dollárért vette meg a cseh céget, s most több mint harmincszoros áron értékesítette részesedését.
A két éve végrehajtott kockázati tőkebefektetés nyomán a Czech On Line megindította az ,,Internet zadarmo", vagyis ingyenes nethasználatot lehetővé tevő akcióját. A tavalyi akció óta a legfrissebb hír az volt a céggel kapcsolatban, hogy 36 Mb/s-ra külföldi vonali kapacitásait, s mindemellett számos új megoldást vezetett be a cseh piacon.

Tevékenységük dinamikáját jelzi, hogy a cég neve is megváltozott, ma már inkább Video On Line néven érdemes a böngészőkbe beütni a nevet, s így könnyebb rátalálni a cég szolgáltatásaira.

Piaci részesedés Csehországban: 37 százalék

A Video On Line - Czech On Line a vezető független internetszolgáltató a cseh piacon, a Credit Suisse First Boston szerint 37 százalékos részesedéssel rendelkezik. A tömeges internetszolgáltatás úttörője volt a cég, amikor 1995-ben elsőként tette lehetővé - olcsón - egyéni előfizetők hozzáférését a hálóhoz. Regisztrált használóinak száma 150 ezerre tehető, alaptőkéje pedig - a Napi Gazdaság szerint - 1,18 millió korona. A cég saját tájékoztatása szerint - más ISP-kkel (internetszolgáltatókkal) együtt Csehországban 100 Mbps-os hálózatot építettek ki (ez a magyarországi BIX-hez hasonló peering). A társaság az első számú dial-up hozzáférés-szolgáltató hazájában.

Tavaly még csak 7,8 százalékos volt a felhasználók aránya

A magyarországi Információs Társadalom és Trendkutató Központ nemrégiben idézte a Credit Suisse First Boston (CSFB) tanulmányát, amely szerint a 10,3 milliós Csehországban az internet-felhasználás 1999 végén mindössze 7,8 százalékos volt, ez a szám 2005-ben el kell, hogy érje a 36 százalékot.

A felhasználók döntő többsége a hagyományos telefonvonalakat veszi igénybe az internetes kapcsolat létrehozására - a monopolhelyzetben levő Cesky Telecom telekommunikációs cég vagyonát gyarapítva ezzel.

A CSFB szerint a cseh internetszolgáltatók száma több mint 200-ra tehető, ám a piac 75 százaléka az öt legnagyobb szolgáltató kezében van. A Czech On Line a piac 37 százalékos részesedését tudhatja magáénak, ezt követi a Cesky Telecom által működtetett IOL, 17 százalékkal, valamint a Ceske Radiokomunikace és a Tele Danmark konzorciuma 10 százalékkal.

Telekom Austria: előtérben az Új Gazdaság

A Telekom Austria - amely a legnagyobb osztrák távközlési cég - a Czech On Line megvásárlása kapcsán közleményében hangsúlyozza: a tranzakció folytatása annak a stratégiának, amely szerint egyre inkább az Új Gazdaságba, a New Economy-ba invesztálják erőforrásaikat.

A Telekom Austria eszerint a jövőben a high-tech cégek felvásárlását, és nem utolsó sorban a kelet-közép-európai piacon való terjeszkedést tűzte ki célul maga elé.

Ami a regionális szerepvállalást illeti, az osztrák nagyvállalat már rendelkezik horvátországi mobiltelen-érdekeltségekkel. A Telekom Austria otthonában a részpiacokon is első helyen áll, így az adattovábbítás, a vezetékes és a mobil-telefon szegmensekben is vezető pozíciót szerzett (őrzött) meg.

Közvetve a Telecom Italia is terjeszkedik régiónkban

A Telekom Austria forgalma 51,2 milliárd schillinget ért el, ami 3,7 milliárd eurónak felel meg. Az osztrák cég alkalmazottjainak száma meghaladja a 18 ezret. A Telekom Austria 75 százalékos tulajdonosa az Österreichische Industrieholding AG (ÖIAG), míg 25 százalékos részesedése van a konszernben a STET Internatinal N.V.-nek, amely a Telecom Italia csoporthoz tartozik.

A Telekom Austria mobilszolgáltatója hazájában a Mobilkom Austria, Horvátországban pedig a szintén piacvezető VIP-Net.  • Tippek
  • Lakáshitel