Oszkár
20 °C
29 °C

Az informatikán spórolnak az európai kis- és középvállalatok

2004.03.17. 14:38
Az európai kis- és középvállalatok számára továbbra is az a legfontosabb feladat, hogy leszorítsák költségeiket, áll a Datamonitor felmérésében, melynek során 4480 vállalat vezérigazgatóit, üzletágvezetőit, valamint üzemeltetési, pénzügyi és informatikai igazgatóit kérdezték 2003 decemberében. A felmérés végkövetkeztetése az, hogy akár másfél évre is szükség lehet ahhoz, hogy a kényszerűségből lefaragott informatikai költségvetések újra normális szintet érjenek el.
Az Oracle Corporation megrendelésére készült tanulmány egyik érdekes következtetése, hogy a legtöbb ágazatban világosan látják, mennyire fontos az integrált megoldások bevezetése, a valós idejű adatelérés és az operatív üzleti adatelemzés javítása. Ennek ellenére a Datamonitor végkövetkeztetése az, hogy akár másfél évre is szükség lehet ahhoz, hogy a kényszerűségből lefaragott informatikai költségvetések újra normális szintet érjenek el.

A versenyképesség a legfontosabb

Az Európára és a Közel-Kelet 19 országára kiterjedő tanulmány szerint a kis- és középvállalatok számára a legfontosabb prioritás egyértelműen a költségcsökkentéssel elérhető jobb versenyképesség volt (53 százalék), messze megelőzve a következő két jelentős feladatot: az informatikai környezet egységesítését és a cégen belüli együttműködés javítását, amelyek mindegyike 34 százalékot kapott. 24 százalékkal negyedik helyen szerepelt a vezetői információellátás javítása, a további prioritások között pedig a külső együttműködés javítását (18 százalék), az értékesítés vagy piaci részesedés növelését (17 százalék), valamint az ipari szabványok és a jogszabályi előírások szorosabb követését (13 százalék) sorolták fel a megkérdezettek.

A Datamonitor felmérése egyike a legrészletesebb tanulmányoknak, amelyeket az európai kis- és középvállalati szektor problémáiról eddig készítettek. A kutatás rámutat arra, hogy e vállalatok már széles körben felismerik azokat a gondokat, amelyek az informatikai rendszerek széttagozottságából, az üzletágak elkülönült működődéséből és a nagy informatikai projektek magas integrációs költségeiből adódnak. Azonban most még azokra az informatikai projektekre adnak pénzt, amelyek sürgősek, nem pedig azokra, amelyek valóban fontosak. A felmérés szerint az informatikai környezet és a technológiai platformok szabványosítása az előkelő második helyen szerepel a listán, és az ezt szolgáló beruházások miatt valószínűleg lazítani kell majd a vállalatok jelenlegi informatikai költségmegszorításain.

Nincs vége a nehéz időknek

A jelentés szerint a beruházások újraindítása valószínűleg csak fél vagy egy év múlva lesz esedékes, és egyes országokban, mint például Németország és Olaszország, a fellendülés kilátásai még bizonytalanok, és a kis- és középvállalatok számára nem értek véget a nehéz idők. A Datamonitor szerint az egységes informatika iránti igény ágazatonként eltérő, ezt legfontosabbnak a gyártóipar és a közszféra tartja, míg a kis- és nagykereskedelem, a műszaki tervezés és az építőipar területén aggódnak emiatt a legkevésbé. Ez azt tükrözi, hogy a kis- és nagykereskedelem már igen sokat tett a homogén informatikai rendszerek kialakítása érdekében.

A válaszok azt mutatják, hogy számos ágazatban még mindig a túlélés kényszere a legfontosabb hajtóerő, és a kis- és középvállalatok nem készültek fel a gazdasági helyzet javulására. A tanulmány egy másik érdekes következtetése, hogy a legtöbb ágazatban világosan látják, mennyire fontos az integrált megoldások bevezetése, a valós idejű adatelérés és az operatív üzleti adatelemzés javítása. Ez különösen igaz a közszférára, a biotechnológiára, a nagykereskedelemre, a közlekedésre és a folyamatrendszerű gyártásra. A valós idejű operatív üzleti adatelemzés nemcsak a vállalat gazdasági mutatóinak alakulására világít rá, hanem egyúttal segíti a vezetőket az erőforrások hatékonyabb kihasználásában és a piaci változások gyorsabb követésében.